Ακαρνανικά Νέα

Χθες, από τις 28 κλίνες σε Mονάδες των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, κενές ήταν μόλις οι τέσσερις.

Έντονη πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ασκεί η COVID-19 τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να δηλώνουν ότι πλέον το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει το 100%. Αλλωστε και από τα δεδομένα που δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών έχει σαφέστατα ανακοπεί.

Ειδικότερα, χθες ο Οργανισμός ανακοίνωσε 2.636 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε σύνολο 215.433 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 1,2%) και 32 επιπλέον θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Στην Αττική εντοπίστηκαν 448 από τα νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 394 και στη Λάρισα, όπου η επιδημία αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, 192 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329, έναντι 326 προχθές και 323 την Τετάρτη. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε καμία κενή κλίνη σε ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (71 σε αυτή τη φάση της πανδημίας), ενώ από τις 28 κλίνες σε ΜΕΘ των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, κενές ήταν μόλις οι τέσσερις. Γεμάτες είναι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν για άλλη μια φορά την «επιστροφή» στα νοσοκομεία των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω άρνησης να εμβολιαστούν, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον κλίνες Εντατικής. Το ενδεχόμενο υποχώρησης της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα απέκλεισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς. Σε σχετική ερώτηση των εκπροσώπων των γιατρών ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή. Xθες επίσης ο κ. Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα συνεργασίας Εκκλησίας και υπουργείου για την προαγωγή της υγείας των πολιτών. Ο κ. Πλεύρης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αρωγή της Εκκλησίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της COVID-19. 

Ογκολογικοί ασθενείς

Την αναγκαιότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου στους ογκολογικούς ασθενείς, κατόπιν συνεννόησης και με τον παθολόγο – ογκολόγο, αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό των μονάδων που νοσηλεύουν ογκολογικούς ασθενείς τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. 

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης για τους υγειονομικούς και τα άτομα 60 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού τους εμβολιασμού ενεργοποιήθηκε προχθές. Oπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτικός. 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ