Ακαρνανικά Νέα

Τα αυξημένα κόστη κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής οδήγησαν το Υπ. Ανάπτυξης σε απόφαση που αναθεωρεί προς τα πάνω τις τιμές για βασικά είδη που προσφέρονται και στα σχολικά κυλικεία.

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία και βέβαια ξεκινούν και οι αγωνίες των γονέων που μπαίνουν στην τροχιά των σχολικών δαπανών, που και φέτος παίρνουν την ανιούσα.

Ήδη, καταγράφονται ανατιμήσεις που φτάνουν και το 20% στα σχολικά είδη, που καλούνται να αγοράσουν οι γονείς για να υποστηρίξουν τη μαθησιακή διαδικασία, ενώ βέβαια και τα είδη που διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων και είναι σε διατίμηση έχουν μια σχετική αύξηση.

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανώτατες τιμές για μια σειρά από είδη που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων): 1,20 ευρώ (η περσινή ανώτατη τιμή ήταν 1,10 ευρώ)
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων): 1,50 ευρώ (πέρσι ήταν 1,35 ευρώ)
  • Απλό αρτοσκεύασμα -Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων: 0,60 ευρώ (πέρσι ήταν 0,50 ευρώ)
  • Τυρόπιτα -Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ.: 1,30 ευρώ (πέρσι ήταν 1,20 ευρώ)
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,40 ευρώ (πέρσι ήταν 0,35 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο που δημοσιεύτηκε, με την Υπουργική Απόφαση. δεν εντάχθηκαν οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που πέρσι πωλούνταν με ανώτατη τιμή 1 ευρώ. τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον δεν έχουν ρυθμισμένη τιμή και πλέον η πώλησή τους δεν έχει ανώτατο όριο.

Το σκεπτικό

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, στο σκεπτικό της Απόφασης, που εξέδωσε, ανέφερε ότι οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές έλαβαν υπόψη την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Όπως αναφέρεται, «κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολικών μονάδων και προσφέρονται στους καταναλωτές με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της ΕΛΣΤΑΤ και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό – Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων». Έτσι, οδηγηθηκε στην Απόφαση για αυξήσεις.

Το “ταπεράκι”

Βέβαια οι πολλοί γονείς προτιμούν το “ταπεράκι” που συνδεύει πλέον κάθε σχολική τσάντα με το κολατσιό ήδη ετοιμασμένο από το σπίτι, κάτι βέβαια που “δυσκολεύει” τους τζίρους των σχολικών κυλικείων που είναι κι ένα έσοδο για τις σχολικές μονάδες μέσω των ενοικίων που δίνουν.

news247