Ακαρνανικά Νέα

Έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για το 2021. Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.

Ταυτόχρονα, ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει κατά τη γνώμη μας την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2021 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα, που ασφυκτικά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κονδύλι που έχετε προβλέψει στον προϋπολογισμό του δήμου για την λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Συνολικά στην πολιτική προστασία ΕΕ και κυβέρνηση κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους.

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την προστασία της ζωής των δημοτών μας και του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που πιθανά έχουν ληφθεί καθώς και οι υπάρχουσες ελλείψεις.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να αποτελέσει τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου από 1/5/2021-31/10/2021 και να μας γνωρίσετε:

• Τα πρακτικά μέτρα και τις ενέργειες που έχει λάβει μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή  και οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πυροσβεστική κ.ά.) για την αντιπυρική προστασία  στο δήμο ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ (αποψιλώσεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου και κοντά στα δάση, καθαρισμό δασικών μονοπατιών αντιπυρικών ζωνών, αποψιλώσεις, ενημέρωση των δημοτών κ.ά.).

Νώντας Μωραΐτης,

Δημοτικός σύμβουλος, 

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 

«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»