Ακαρνανικά Νέα

9 Δεκεμβρίου 2024 12:08
9 Δεκεμβρίου 2024 12:08

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας:
Η ικανοποίηση της λαϊκής οικογένειας είναι η αναβάθμιση και η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και όχι οι νταντάδες της γειτονιάς
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ …….. «ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ……… «ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ»


Ως μια «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που “απαντά” στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας» παρουσιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών από πιστοποιημένους «επιμελητές».
Το πρόγραμμα, που αναμενόταν να ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2022 αρχικά πιλοτικά σε ορισμένους δήμους, ανάμεσα σ’ αυτούς και στο Δήμο Αμφιλοχίας, και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προβλέπει την παροχή ενίσχυσης σε γονείς, για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την «νταντά της γειτονιάς» είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Δεν αποτελούν λύση στα σοβαρά προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά δεν βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και στα ελάχιστα βρεφικά τμήματα που λειτουργούν σε αυτούς, δεν καταργούν τα τροφεία, δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή. Στην πραγματικότητα, έρχονται να προσθέσουν μια ακόμα μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας».
Οι «επιμελητές» θα πρέπει να είναι απόφοιτοι σχετικών σχολών (ΤΕΙ, ΙΕΚ) ή να έχουν ολοκληρώσει ένα «πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης», το οποίο αφορά ένα εξ αποστάσεως 9μηνο(400 ώρες) μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμελητών ,βρεφών, νηπίων και παιδιών..
Η επαρκής επιστημονική γνώση για τη δόμηση ενός παιδαγωγικού προγράμματος με βάση την ηλικιακή σύνθεση και άλλους παράγοντες, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταλαμπαδευτεί σε 400 ώρες εξ αποστάσεως σεμιναρίων, σε ανειδίκευτο προσωπικό. Ένα 9μηνο σεμινάριο μόνο επιδερμικά μπορεί να προσεγγίσει τις ανάγκες παιδιών προσχολικής ηλικίας. 400 ώρες δεν αντικαθιστούν 4 έτη σπουδών, με πρακτική κλπ. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αφορά και παιδιά με ειδικές ανάγκες, για τα οποία υπάρχει ολόκληρος κλάδος στην παιδαγωγική, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια ανορθόδοξη εισαγωγή του στο κοινωνικό σύνολο;
Η υφυπουργός Μ. Συρεγγέλα, παρουσίασε το πρόγραμμα ως «στήριξη»(!) στις μητέρες «που θέλουν να εργαστούν και να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα»(!) και βοήθεια ώστε να ξεπεράσουν «όλα όσα αποτελούν “φρένο” στην επαγγελματική τους ανέλιξη»!!
Τέτοια προγράμματα γίνονται ο Δούρειος ίππος για την κατάργηση ουσιαστικά της παροχής Προσχολικής φροντίδας δημόσια και δωρεάν. Δεν αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά δεν βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς των δήμων. Στο Δήμο Αμφιλοχίας δεν υπάρχει βρεφικό τμήμα .Δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία.
Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα προσθέτει μια ακόμα μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη.
Οι παραπάνω «συνταγές» εφαρμόζονται σε μια σειρά από κράτη, όπως καυχιέται μάλιστα ο κ. Χατζιδάκης. Η ΕΕ επιστρατεύει τη λεγόμενη «άτυπη παιδική φροντίδα». «Η άτυπη παιδική φροντίδα είναι παιδική φροντίδα που παρέχεται από άλλα άτομα, εκτός των γονέων του παιδιού», εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της (COM2018 273 final). Μάλιστα, η φροντίδα αυτή, από παππούδες και γιαγιάδες, φίλους ή γείτονες, νταντάδες ή «παιδοκόμους», «μπορεί είτε να συμπληρώσει είτε να αντικαταστήσει την επίσημη παιδική φροντίδα»
Έτσι το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή αντί να είναι υποχρέωση του κράτους που παρέχεται δωρεάν σε ΟΛΑ τα παιδιά μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας, σε εμπόρευμα, σε ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης, σε παιδοφυλακτήριο. Γι αυτό :
• ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που συγκεντρώνουν και τα περισσότερα κουπόνια του ΕΣΠΑ (voucher).
• Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός προσχολικής φροντίδας και αγωγής.
Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές διαχρονικά έχουν σοβαρότατες ευθύνες που δεν εξασφαλίζουν τους απαραίτητους παιδαγωγικούς όρους για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή (για παιδιά 4 έως 6 ετών). Ευθύνες έχουν και για την υποχρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής. Λογαριάζουν τις ανάγκες των οικογενειών μας ως “κόστος” για το κράτος. Από την άλλη, υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ότι άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τους σχεδιασμούς που θα αυξήσουν τα οφέλη των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της μεγαλύτερης και πιο “ευέλικτης” εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης της εργαζόμενης μητέρας. Χαρίζει 80 εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσουν “χώρους φύλαξης” βρεφών και νηπίων μέσα στους χώρους δουλειάς. Υποβαθμίζουν την προσχολική αγωγή και φροντίδα σε “υπηρεσίες φύλαξης”, λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών που θα διαθέτουν τις εργαζόμενες «ευέλικτες» να δουλεύουν πότε 4ωρο, πότε 10ωρο, στο όνομα της «συμφιλίωσης» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Νέες μητέρες, νέοι γονείς
Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις. Ούτε στη λογική της « αντιμετώπισης» της ανεργίας με τέτοια προγράμματα ,που θα δημιουργήσουν πλήθος άλλων προβλημάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σας καλεί να απαιτήσουμε:
– Να εξασφαλίζεται από το κράτος και μόνο από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν.

  • Σχολιατρική υπηρεσία, συνδεδεμένη με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
    – Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
    – Δημιουργία σύγχρονων παιδικών και βρεφικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν.
    –Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους
    –Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.
    Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αιτωλοακαρνανία:
    ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
    ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
    ΜΠΟΥΓΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
    ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ
    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ