Ακαρνανικά Νέα

Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν την Λευκάδα ως το σμαραγδένιο νησί του Ιονίου, με τις εξωτικές παραλίες και το ατελείωτο γαλάζιο ονειρεμένων καλοκαιρινών διακοπών. Και το Πάσχα όμως είναι ένας ελκυστικός προορισμός.

Το Πάσχα για να ζήσεις μοναδικές στιγμές και να αποκτήσεις αξέχαστες αναμνήσεις, κάνοντας βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην πλατεία Μαρκά, και στο δυτικό κανάλι της συνοικίας του Πουλιού.

Θα περιηγηθείτε στην μαγευτική ανοιξιάτικη Λευκαδίτικη φύση με ηρεμία, αλλά και να ζήσετε στιγμές πασχαλινής χαράς στις μικρές γιορτές σε κάθε χωριό. Να βιώσετε εκκλησιαστικές λειτουργίες γεμάτες κατάνυξη, αλλά και την αιώνια αισιοδοξία στα Ιστορικά Μοναστήρια της λευκαδίτικης υπαίθρου.

Από το Σάββατο του Λαζάρου οι γειτονιές πλημμυρίζουν από παιδικές παρέες που τραγουδούν ευλαβικά τα Κάλαντα του Λαζάρου.

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη λειτουργία οι Ενορίες μοιράζουν στους πιστούς τα ματσάκια με τα «Βάγια» από δεντρολίβανο, δάφνη και λεβάντα που μοσχοβολάνε.

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα η πόλη της Λευκάδας, η ύπαιθρος, τα νησιά, σφύζουν από ζωή. Λειτουργούν όλες οι εκκλησίες και τα ιστορικά μοναστήρια, ενώ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από σωματεία και συλλόγους.

Τη Μεγάλη Πέμπτη η πόλη εισάγει τους πιστούς στο θείο δράμα με πένθιμο στολισμό και καμπανοκρουσίες .

Tη Μεγάλη Παρασκευή, στην κορύφωση του Θείου Δράματος, ντόπιοι και επισκέπτες σιωπηλά και με κατάνυξη, κρατώντας φαναράκια, κατακλύζουν τις εκκλησίες για να συμμετάσχουν στην περιφορά των Επιταφίων. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πόλη της Λευκάδας. Από νωρίς πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο και την Κεντρική Πλατεία για να παρακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών και να ακούσουν ύμνους από τις μικρές εκκλησιαστικές χορωδίες.

Ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας ο οποίος καταλήγει στην Κεντρική Πλατεία, συνοδεία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδος που παραδοσιακά αποδίδει τις πένθιμες μάρτσιες «Μεγάλη Παρασκευή» και «Άμλετ».

Τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται να διώξει το Πασχαλινό έθιμο «το Κομμάτι». Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, νοικοκυρές και νοικοκυραίοι συνηθίζουν να ρίχνουν «το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι «αγγειό» (πήλινο δοχείο όπως παδέλα, λαήνι , μπότη, πιάτο) υπάρχει διαθέσιμο. Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Το έθιμο αναβιώνει από το Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο σε συνδιοργάνωση με την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος.

Στις 12.00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η Μπάντα της Φιλαρμονικής παιανίζει στους δρόμους της πόλης το «Εωθινόν», ειδικό εμβατήριο που συνέθεσε ο Βαυαρός Αρχιμουσικός της Α. Σάϊλερ (1865) ενώ ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν «στο κομμάτι» με το σπάσιμο των «αγγειών» που προσφέρει το Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση κορυφώνεται όταν η Μπάντα παιανίζει στον πεζόδρομο και στην Κεντρική Πλατεία.

Η Ανάσταση σε όλο το νησί της Λευκάδας και στα νησιά Κάλαμος, Καστός είναι πολύ ιδιαίτερη με τις Ενορίες να υποδέχονται από νωρίς τους πιστούς για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Στην πόλη της Λευκάδας λειτουργούν όλοι οι Ιεροί Ναοί ενώ στην Πλατεία Μαρκά δυο Ενορίες, της Παναγίας των Ξένων και των Αγίων Αναργύρων, συνεορτάζουν και μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με θεαματικά πυροτεχνήματα. Τ

ο Πάσχα γιορτάζεται τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα στη Λευκάδα. Στις αυλές και τα πλακόστρωτα της πόλης, των χωριών και των νησιών μας, γυρίζουν οι σούβλες ενώ οι πρόσχαροι και φιλόξενοι Λευκαδίτες κερνούν μεζέδες και ντόπιο κρασί.


ΦΩΤΟ:© Ανδρέας Θερμός.

fosonline.gr