Ακαρνανικά Νέα

Η συλλογική αγωγή για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος κατατίθεται την Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ηδη έχουν υπογράψει 1500 καταναλωτές.

Η ώρα για να κατατεθεί η συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος έφθασε. Η πρώτη αναμένεται να καταταθεί την Τετάρτη το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με τη συμμετοχή άνω των 1500 καταναλωτών από τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και τη νομική της ομάδας που εργάστηκε νυχθημερόν τους τελευταίους μήνες γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Με την πρώτη αγωγή που καταθέτει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας-ΙΝΚΑ, κατά του μεγαλύτερου παρόχου, της ΔΕΗ, ζητά :

  • Να καταργηθεί οριστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής, ως παράνομη, άκυρη, καταχρηστική και επιβεβλημένη με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών.
  • Να απαγορευτεί η χρήση και η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς των εναγόντων καταναλωτών.
  • Να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα χρήματα που έχουν δώσει οι καταναλωτές για τη ρήτρα, πιστώνοντάς τα σε επόμενους λογαριασμούς.

Και με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατίθεται μαζί με την αγωγή η ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ ζητά:

  • Να απαγορευτεί η καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης των εναγόντων καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει τα ποσά της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Να απαγορευτεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλους τους ενάγοντες καταναλωτές που δεν πληρώνουν τα ποσά της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Να διαταχθεί η άμεση επανασύνδεση όλων των παροχών ρεύματος που κόπηκαν, εφόσον έχει πληρωθεί το υπόλοιπο του λογαριασμού, πλην της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • • Να μην τιμολογείται και να μην χρεώνεται στους ενάγοντες καταναλωτές η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τις τελευταίες μέρες διακινείται σε επίπεδο επικοινωνιακό η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στις τιμές του ρεύματος. Επ’ αυτού οι άνθρωποι του ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ λένε τα εξής: “Ακόμα κι αν η παρέμβαση ανέλθει στα 2 δις, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, εφόσον τούτο μεταφράζεται σε 400 ευρώ για κάθε καταναλωτή. Δηλαδή στη μονογονοεϊκή οικογένεια από την Πάτρα που η ρήτρα ανήλθε στα 1700 ευρώ, απλά θα μειωθεί στα 1300 ή στην επιχείρηση τροφοδοσίας πλοίων από τον Πειραιά που η ρήτρα ανήλθε στις 4.500, το ποσό θα μειωθεί στις 4.100,00 ευρώ.

Εμείς δηλώνουμε ότι η υπόθεση παίρνει πια το δρόμο της δικαιοσύνης, οι ρήτρες θα ελεγχθούν και τα χρήματα που δόθηκαν από αιτία μη νόμιμη, ζητάμε να επιστραφούν στους έλληνες καταναλωτές. Η ιστορία θυμίζει έντονα το 1999 και το Χρηματιστήριο. Όπως τότε, έτσι και τώρα, στήθηκε ένας μηχανισμός άντλησης υπερκερδών, ένας μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος στις πλάτες των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων. Καμία παρέμβαση δεν θα σταματήσει τον έλεγχο της νομιμότητας και την επιστροφή των χρημάτων στους έλληνες καταναλωτές”.

news247