Την Παρασκευή 30/7 ξέσπασε φωτιά στην περιοχή της ΤΚ Θυρίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περιοχή της ΤΚ Δρυμού. Το αποτέλεσμα ήταν για ακόμα μια φορά καταστροφικό. Εκατοντάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης (κυρίως ελαιόδεντρα και χορτολιβαδικές εκτάσεις) έγιναν στάχτη, όπως επίσης αρκετά ζώα και σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες με αγροτικό εξοπλισμό και μηχανήματα, ενώ απειλήθηκε και η ΤΚ του Δρυμού.
Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στην περιοχή έδειξε ανάγλυφα τις τρομακτικές ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα αντιπυρικά προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Είναι απαράδεκτο η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς να εξαρτάται από την ένταση του ανέμου.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας απο την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Όπως το είχαμε τονίσει και στην ερώτηση που έγκαιρα είχαμε καταθέσει από το Μάιο για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, όπως επίσης και η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσει επερώτηση σχετικά με την λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και η Περιφερειακή Αρχή έλεγε ότι είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα κάτι που αποδείχτηκε το ακριβώς το αντίθετο, όπως με την πυρκαγιά στη περιοχή μας, όπως και με αυτή στην Αχαϊα.
Στις συγκεκριμένες περιοχές η αγροτική οδοποιία είναι απαράδεκτη έως τελείως ακατάλληλη, κατακλυσμένη από θάμνους, χόρτα και κλαδιά. Περιττό να μιλάμε για αντιπυρικές ζώνες προστασίας που δεν υπάρχουν.
Για τη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των αρμόδιων υπαλλήλων. Είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν με προσωπικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς Πυροσβεστική, Δασαρχεία, καθώς και η Πολιτική προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας.
Για την πυρασφάλεια φέτος τα ποσά που διέθεσαν η Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας και η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας είναι αναντίστοιχα με τις ανάγκες της περιοχής.
Η κατάσταση αυτή απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
- Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.
- Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
- Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.
Αυτήν την πολιτική χειροκροτούν με την πρώτη ευκαιρία η Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας και Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες.
Καλούμε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο να προχωρήσουν:
- Στην άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% σε φυτικό, ζωϊκό μηχανολογικό κεφάλαιο
- Στην άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων
- Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.
- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων, και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.
- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα στις χρήσης ως μέσου, καθώς και στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας.
- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών.
- Να ανακληθούν όλες οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας» καλεί τους πληγέντες και συνολικά το λαό της ευρύτερης περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του γιατί η πείρα δείχνει πως ανεξαρτήτως κυβέρνησης οι αποζημιώσεις αργούν να δοθούν, αποκλείονται πληγέντες και δεν είναι στο 100%. Οι αναδασώσεις, την ώρα που τα λόγια για «πράσινη ανάπτυξη» και «αποτροπή της κλιματικής αλλαγής» περισσεύουν, μένουν σε συμβολικές ενέργειες που αξιοποιούνται από επιχειρηματικούς ομίλους για να προβάλουν το δήθεν οικολογικό προφίλ τους.