Ακαρνανικά Νέα

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με εσωτερικό του έγγραφο, διαπιστώνει εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα και καλεί για άμεση αντίδραση – όπως επαναφορά της μάσκας και επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Είμαστε αναγκασμένοι «να αναγνωρίσουμε ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει». Και μόνο αυτή η φράση, που περιλαμβάνεται στο εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αρκεί για να εξηγήσει τον συναγερμό που έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Εξηγεί δε και την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει ένα σαφώς πιο αυστηρό καθεστώς για τους περίπου 2,75 εκατ. ομοσπονδιακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, επιβάλλοντας σε όσους δεν έχουν νοσήσει είτε να εμβολιαστούν είτε να διεξάγουν τακτικά τεστ και να φορούν μάσκες. Και όχι μόνο αυτή την απόφαση, αλλά και εκείνη για την εντατικοποίηση της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να εμβολιαστούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότεροι Αμερικανοί.

Αιτία για όλα αυτά είναι, βεβαίως, η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά και απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι μέτρο έχει ληφθεί μέχρι σήμερα – ακόμη και να γκρεμίσει το τείχος που έχει δημιουργηθεί με τους εμβολιασμούς, όπως φοβούνται ορισμένοι. «Το CDC ανησυχεί ιδιαιτέρως με τα στοιχεία που έρχονται και αποδεικνύουν ότι η Δέλτα συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή και πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της υπηρεσίας Ροσέλ Βαλένσκι.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο αποκάλυψαν αρχικά η «Washington Post» και οι «New York Times», ενώ χθες δόθηκε και επισήμως στη δημοσιότητα, η εικόνα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη. Κι αυτό όχι μόνο διότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικό με την ανεμοβλογιά, αλλά και επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σε θέση να προσβάλει και τους πλήρως εμβολιασμένους. Οσο δε για τους ανεμβολίαστους, διαπιστώνεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι αρκετά πιο σοβαρά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γνωστά στελέχη του ιού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών, εισαγωγής σε νοσοκομείο ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακόμη και θανάτου.

Πολύ μεταδοτική

Το σίγουρο είναι πως η Δέλτα έχει αποδειχθεί ήδη πιο μεταδοτική από μια σειρά γνωστών ιών, ανάμεσα στους οποίους αυτοί που ευθύνονται για τον MERS, τον SARS, τον Εμπολα, το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη και την ευλογιά. Μάλιστα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι διαπιστώνεται ότι μπορεί να μεταφέρουν εξίσου μεγάλο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού τους συστήματος (μύτη και λαιμός) με τους ανεμβολίαστους.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μπορούν να μεταδώσουν αρκετά εύκολα τον ιό και να μολύνουν όσους βρίσκονται γύρω τους. Είναι, εξάλλου, και ο λόγος που ανάγκασε τους ειδικούς να επαναφέρουν τη σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, καθώς και όπου βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Δεδομένης της υψηλότερης μεταδοτικότητας και του σημερινού επιπέδου εμβολιαστικής κάλυψης, η γενική χρήση μάσκας έχει ζωτική σημασία», τονίζει το έγγραφο του CDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη αποδείξει πρόσφατη μελέτη, το ιικό φορτίο ενός ατόμου που έχει προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα είναι κάπου χίλιες φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού. Ειδικά δε σε ορισμένους χώρους, όπως είναι το εσωτερικό των αεροσκαφών, το ιικό φορτίο που παράγει είναι δεκαπλάσιο και σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Αλφα, η οποία επίσης θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.

Η ευχάριστη είδηση, ανάμεσα σε όλα αυτά, φαίνεται πως έρχεται πάλι από τα εμβόλια, που φαίνεται ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν τα πολύ σοβαρά συμπτώματα, τις επιπλοκές, τη νοσηλεία και φυσικά τον θάνατο, ακόμη και στην περίπτωση της Δέλτα. Οπως δήλωσε στους «New York Times» ο Τζον Μουρ, ιολόγος στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης, «δεν πέφτει ο ουρανός στα κεφάλια μας και ο εμβολιασμός εξακολουθεί να προσφέρει ισχυρή προστασία απέναντι στα χειρότερα σενάρια». Ο ισχυρισμός του, δε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 97% όσων νοσηλεύονται σήμερα με Covid στα νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν έχει εμβολιαστεί…

Σε αυτό το φόντο, εντείνεται σε πολλές χώρες και η συζήτηση περί διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, περί της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς και αναφορικά με την αναγκαιότητα χορήγησης μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης των εμβολίων. Ειδικά, όσον αφορά το τελευταίο, πάντως, για την ώρα οι περισσότερες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) δεν του δίνουν προτεραιότητα.

Ακόμη και ο ΠΟΥ καλεί τους πάντες να δώσουν έμφαση στην επιτάχυνση των εμβολιασμών εκεί όπου υπάρχουν «μαύρες τρύπες» (όπως σε Αφρική και Ασία, καθώς και στον ανεπτυγμένο κόσμο), καθώς αυτές θεωρείται ότι προσφέρουν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων.

In.gr