Ακαρνανικά Νέα

Από 40% έως 60% πιο μεταδοτικό το ινδικό στέλεχος που αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων του καλοκαιριού – Λινού: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια – Μόσιαλος: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία.

Πυκνώνουν τα σύννεφα αγωνίας πάνω από την Ευρώπη σκεπάζοντας πλέον και την Ελλάδα για τη δυναμική αλλά και την επίπτωση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού (γνωστή ως ινδική, καθώς απομονώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία) το επόμενο δίμηνο και ενώ οι πολίτες αδημονούν για βαθιές ανάσες ελευθερίας από την υποχώρηση της πανδημίας.

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» θα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτίμησε την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλώντας τις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες σε επαγρύπνηση και τους πολίτες σε άμεσο εμβολιασμό.

Μεγαλύτερος βαθμός εξάπλωσης

Τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία δικαιολογούν απολύτως τον συναγερμό που ήχησε από τον ευρωπαϊκό φορέα: το ινδικό στέλεχος είναι 40%-60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος «Αλφα» (βρετανική μετάλλαξη), το οποίο έχει καταχωρηθεί πλέον με 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το αρχικό πανδημικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Οχημα για την ταχεία κυκλοφορία του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού αποτελούν οι νέοι, αλλά αυτοί που κινδυνεύουν πολύ από τη… σύγκρουση μαζί του είναι οι ανεμβολίαστοι, και ιδίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς πολίτες. «Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη “Δέλτα” να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν πρωταρχικό στόχο του εμβολιασμού», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του οργανισμού, εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στην Ευρώπη στις αρχές του Ιουνίου και δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, η Γηραιά Ηπειρος θα αντιμετωπίσει ένα ακόμα πανδημικό κύμα που θα προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους.

Η πανδημία με κυρίαρχο το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία, ενώ άνοδος καταγράφεται στη Γαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις στη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων με την ινδική μετάλλαξη σε διάστημα μίας εβδομάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Τα 11 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» που είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης και αναφέρονταν στην επιδημιολογική έκθεση της 17ης Ιουνίου αυξήθηκαν σε 29 στην έκθεση της περασμένης Πέμπτης (24 του μήνα), εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης και αφορούν νέας ηλικίας άτομα και ανεμβολίαστα.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η πρόβλεψη του ECDC ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η μετάλλαξη «Δέλτα» θα κυριαρχήσει σε ποσοστό 90% σε όλη την Ευρώπη προβληματίζει τους ειδικούς. Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας σε αυτή την περίπτωση προϋποθέτει ότι θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι ανεμβολίαστοι και θα έχουν θωρακιστεί ιδίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αγγίζοντας έως και το 90% σε ό,τι αφορά την προστασία από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, αλλά εφόσον πρόκειται για πλήρη εμβολιασμό. «Πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι νέοι

, αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει με κάθε τρόπο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στο 90%-100% στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Είναι κρίσιμο να υψωθεί τείχος ανοσίας στοχευμένα σε αυτές τις ομάδες, διότι με κάθε μετάλλαξη, όπως και με τη «Δέλτα», κινδυνεύουν πολύ εάν μολυνθούν. Η μετάδοση σε αυτούς πρέπει να αποφευχθεί», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με μία μόνο δόση αγγίζει το 44%, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κυμαίνεται στο 32%. Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη «Δέλτα», το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 24,5%. Αν συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και οι αρμόδιοι κάνουν συνεχώς εκκλήσεις, θεωρείται εφικτό το τείχος ανοσίας να καλύψει το 70% του πληθυσμού μέσα στον Αύγουστο.

Λινού: Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία – Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας σε συνάρτηση με την έξαρση των κρουσμάτων της Μετάλλαξης Δέλτα μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, είναι ανησυχητική η εξέλιξη και βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο. Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέλος ερωτηθείσα σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Μόσιαλος: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα

Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων. Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Όπως επισημαίνει, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. «Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την ‘αυξημένη επικινδυνότητα’ αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;»

«Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα», τονίζει, «αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορωνοϊού που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί;

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = ) 60 νέους θανάτους. Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%. Όπως και παραπάνω, θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM).
«’Καλύτερα’ λοιπόν», καταλήγει ο κ.Μόσιαλος, «να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορωνοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ