Ακαρνανικά Νέα

8 Σεπτεμβρίου 2024 15:05
8 Σεπτεμβρίου 2024 15:05

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

«Έχουμε μπροστά μας κάτι πολύ σημαντικό. Ένα μεγάλο έργο που πρέπει να μας ενώνει όλους. Είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη συνένωση τοπικών δυνάμεων με κοινό στόχο: Να απαλλάξουμε τους αγρότες μας από την ενεργειακή φτώχεια και να δώσουμε στους δήμους μας τη δυνατότητα να γίνουν πιο «αυτόφωτοι» και πιο ισχυροί. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα πράσινο έργο που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα και μάλιστα, τόσο μεγάλο που θα καθιστά τη Δυτική Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας».

Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων με εταίρους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και Δήμους, Εταιρείες Ύδρευσης και άλλους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Φαρμάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως οραματικό και πρωτοποριακό, το οποίο όμως έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον, μέσα από την υλοποίηση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, του μεγαλύτερου συνεργατικού πάρκου που θα γίνει στην Ευρώπη και όχι μόνο μπορεί να θέσει τέλος στην ενεργειακή ανασφάλεια και φτώχεια των αγροτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να θέσει τη Δυτική Ελλάδα και στην πρωτοπορία μετάβασης της οικονομίας της στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως η σκέψη ξεκίνησε από την ανάγκη να απαλλαγούν οι αγρότες από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ύδρευσης. «Αν πετύχουμε να απαλλάξουμε τον αγροτικό μας πληθυσμό από αυτό το πολύ σημαντικό κόστος, ταυτόχρονα σπάμε ένα από τα σημαντικότερα δεσμά» της πρωτογενούς μας παραγωγής, η οποία αποτελεί πραγματικό και όχι θεωρητικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα συμβάλλει κατά 10% στην τοπική οικονομία όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 4% και απασχολεί περίπου το 25-30% του εργατικού δυναμικού στην περιοχή. Η Δυτική Ελλάδα είναι στην 4η θέση των ελληνικών περιφερειών σε φυτική παραγωγή και στην 3η θέση σε ζωική παραγωγή. Και όλα αυτά, μεταφράζονται σε ένα συνολικά παραγόμενο εισόδημα ύψους 1,3 δις ευρώ, περίπου, με στοιχεία του 2019.

Αυτή η σκέψη όμως στην πορεία διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο λόγος δεν είναι επίσης, η απαλλαγή της από το μεγάλο ενεργειακό κόστος, αλλά και μεγάλη δυνατότητα που διανοίγεται για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. «Εάν ένας Δήμος παράγει ρεύμα και μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομος, τότε όχι μόνο γλιτώνει χρήματα που θα μπορεί να στρέψει προς άλλες δράσεις προς όφελος των πολιτών, αλλά ακόμα και να διαθέτει φθηνό ή και δωρεάν ρεύμα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά του.Αντίστοιχα, μία τέτοια δράση στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης, μπορεί να σημαίνει φθηνότερο νερό για όλους και ποιοτικότερα δίκτυα ύδρευσης» εξήγησε ο κ. Φαρμάκης.

Παρουσιάζοντας τα συνοπτικά στοιχεία του έργου, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε τα εξής:

«Εκμεταλλευόμαστε το θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που υπάρχει από το 2018 και το οποίο θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμο και πιο κατανοητό σε όλους.Δημιουργούμε επτά Ενεργειακές Κοινότητες.Οι τρεις αφορούν 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας με ενεργειακές ανάγκες 52.050 KW.Και οι άλλες τέσσερις, αφορούν στην παρούσα φάση, 11 δήμους, 4 εταιρείες ύδρευσης και άλλα 9 νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια, με συνολικές ανάγκες 66.050 KW.Επεξεργαζόμαστε το σχέδιο σχεδόν έναν χρόνο τώρα.Και βήμα – βήμα, εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες και καταγράφοντας όλες τις ανάγκες, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους φορείς που προανέφερα. Συζητήσαμε μαζί τους, εξετάσαμε το θεσμικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και αποφασίσαμε, η Περιφέρεια να μπει μπροστά, να οργανώσει και να φέρει εις πέρας τον σχεδιασμό.Όμως δεν μείναμε εκεί.Ερευνήσαμε, διεκδικήσαμε και ήδη εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον χώρο στον οποίο μπορεί να κατασκευαστεί αυτό το μεγάλο ενεργειακό πάρκο. Είναι το κτήμα Pilot Polder, έκτασης 1.300 στρεμμάτων περίπου, που έχει ήδη παραχωρηθεί στην  Περιφέρεια.Το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε αφορά περίπου 40 φορείς τους τόπου μας και επηρεάζει περισσότερους από 300.000 πολίτες σε 11 δήμους της Περιφέρειάς μας, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε τους φορείς που αποτελούν ήδη συνοδοιπόρους του συγκεκριμένου έργου αλλά τόνισε: «Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές για όλους. Το μεγάλο πάντα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και το καλό πάντα να γίνει καλύτερο.Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, όχι απλά και μόνο η Περιφερειακή Αρχή, αλλά συνολικά το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, να γίνει αρωγός και συμμέτοχος σε αυτό το σχέδιο, στέλνοντας συνολικά ένα ισχυρό και μεγάλο μήνυμα στους πολίτες αυτού του τόπου και ειδικά στους αγρότες μας, ότι δεν στεκόμαστε στο πλευρό τους μόνο με λόγια, αλλά είμαστε εδώ με έργα».

«Ο δρόμος έχει ακόμα αρκετές στροφές. Όμως είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος. Είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί σύντομα.Πρώτον γιατί αφορά τόσους πολλούς που για πρώτη φορά ενώνονται σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια ενεργειακής αυτονόμησης. Και δεύτερον, γιατί είναι ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο μετάβασης στην πράσινη οικονομία που είναι βέβαιο πως θα έλξει το επενδυτικό ενδιαφέρον» κατέληξε.

  • Hτοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/3kaLRRJsCAU