Ακαρνανικά Νέα

20 Σεπτεμβρίου 2024 23:55
20 Σεπτεμβρίου 2024 23:55

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

«Η μάχη με την πανδημία, για εμάς δεν ήταν – και δεν είναι – απλά μια περιπέτεια, μια δύσκολη καμπή που έπρεπε να συμβάλλουμε ώστε να ξεπεραστεί. Ήταν μια μάχη για τον φίλο, τον συγγενή, τον γείτονα, τον συμπολίτη. Μια μάχη, στην οποία είχαμε χρέος να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο σημερινό (Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021) Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου και έγινε συζήτηση για τη Δημόσια Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης, αφού υπενθύμισε ότι η Δυτική Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και μάλιστα ήταν και η περιοχή που θρήνησε τον πρώτο νεκρό, υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αρχή έθεσε από την πρώτη στιγμή το σύνολο του «οπλοστασίου» της στη διάθεση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην Υγεία, κάτι που πάντως ίσχυε ακόμα και προ πανδημίας, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα διάθεσης ποσού 600.000 για την προμήθεια του εξοπλισμού επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον χρόνο που πέρασε, ο κ. Φαρμάκης υπενθύμισε ότι η πρώτη εκτός Αττικής σύσκεψη για τον κορωνοϊό έγινε στην Πάτρα, στις 8 Μαρτίου 2020 και έκτοτε, η Περιφέρεια αποτέλεσε το επίκεντρο πολλών ακόμα συσκέψεων, ενημερώσεων και συντονισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης που ετοιμάστηκαν, στις επισκέψεις και στη διάθεση υγειονομικού υλικού σε κλαδικούς φορείς, συλλόγους και ιδρύματα, στην χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των Δήμων και των Μητροπόλεων, αλλά και στη χρησιμοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού «εργαλείου».

«Μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος διαθέσαμε περίπου 22 εκατ. ευρώ για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία μας. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να ξεκολλήσουμε και να επιταχύνουμε έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Όπως το ίδιο κάναμε και με τα ΤΕΠ, τη νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Διαθέσαμε το ποσό που απαιτείτο για να τελειώνουμε με άλλη μία εκκρεμότητα του χθες και το κάναμε επίσης, σε χρόνους ρεκόρ. Επίσης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε διαθέσει ποσό ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μονάδων υγείας. Κάπου 500.000 αρχικά για την ενίσχυση των ΜΕΘ και περίπου 1,2 εκατ. ευρώ αργότερα, για την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Δεν θέλω να ξεχάσω βέβαια, τον εξαπλασιασμό των πόρων που επιτύχαμε από το διακρατικό έργο «Συνεργασία για την Υγεία». Ο αρχικός προϋπολογισμός των 550.000 ευρώ εκτινάχθηκε στα 3 εκατ. ευρώ και αυτά τα χρήματα έγιναν προμήθειες για τα νοσοκομεία μας. Ούτε όμως πρέπει να ξεχάσω και την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», τη γραμμή ψυχικής υποστήριξης και τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής που παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες συμπολίτες και σε εκατοντάδες φορείς της Δυτικής Ελλάδας» είπε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, σημείωσε ότι η περιοχή δίνει ακόμα μία σκληρή μάχη απέναντι στην πανδημία. Και γι’ αυτό και η μάχη της Περιφέρειας συνεχίζεται. «Η Περιφέρεια είναι το μεγάλο σπίτι των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ο πρώτος στρατιώτης στη μάχη με την πανδημία. Η Περιφέρεια είναι το πρόσωπο κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Βρίσκεται σε κάθε θάλαμο νοσηλείας, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει ο φόβος και η αγωνία του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τις υπηρεσίες τους, το σύνολο των εργαζομένων στις μονάδες υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, τις Δημοτικές Αρχές, τις διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων, τα Ιδρύματα, τα επαγγελματικά σωματεία, το Περιφερειακό Συμβούλιο και κάθε πολίτη αυτού του τόπου που με προσοχή και συνέπεια «πολεμάει» τον κορωνοϊό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση. «Κάποτε, είχα πει ότι για να πετύχει αυτή η προσπάθεια οφείλουμε να θυμηθούμε όλοι την αρχαία φάλαγγα. Να πολεμήσουμε πλάϊ – πλάι, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τον διπλανό μας.  Το επαναλαμβάνω. Και είμαι περήφανος που μέχρι τώρα, αυτό το έχουμε πετύχει. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο ένας προστάτης του άλλου. Μόνο έτσι θα νικήσουμε» κατέληξε.

Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΜΕ»

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της Περιφέρειας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρωτοστατεί στους ελέγχους που γίνονται από υπηρεσίες και μεικτά κλιμάκια, σε διαγνωστικά τεστ που γίνονται από την Κινητή Μονάδα της ΠΔΕ, σε ενημερώσεις σε σχολεία, ιδρύματα και χώρους εργασίας.

Ακόμα, παρουσίασε το σύνολο των έργων και δράσεων ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε:  «Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σαν Περιφερειακή Αρχή, καθοδηγούμενοι από την γνώση των επαϊόντων και της επιστήμης. Δεν κάναμε εκπτώσεις,  δεν συμβιβαστήκαμε, δεν αλλάξαμε το μίγμα το προσδιορισμένο από την επιστήμη. Αντίθετα επιμείναμε και επιμένουμε σε έναν μονόδρομο που είχε χαράξει ο ίδιος ο ιός. Ο κορωνοϊός έθεσε τους δικούς του κανόνες, αυτός προσδιόρισε την άμυνά μας, αυτός μετέβαλε την κανονικότητά μας, ανέτρεψε συνήθειες και παραδόσεις. Η προτεραιοποίησή μας προσδιορίζεται, όχι από πολιτικάντικες ευκαιριακές αναζητήσεις, αλλά από τη σκληρή ατζέντα όλων εκείνων που έχουν την επιστημονική γνώση για την λοίμωξη».

Επίσης, ο κ. Μπονάνος ανέφερε πως η Περιφέρεια εντόπισε από την αρχή τα προβλήματα με τον καθορισμό των εμβολιαστικών κέντρων και απέστειλε σχετικό έγγραφο στον Υπουργό Υγείας αναφέροντας την αναγκαιότητα ύπαρξης περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ μίλησε και για την ανάδειξη πολύχρονων παθογενειών, όπως οι ελλείψεις σε Επόπτες Υγείας και άλλες κρίσιμες ειδικότητες στελεχών. «Τα τμήματα Δημόσιας Υγείας των αιρετών Περιφερειών θα έπρεπε να είχαν ενεργό και άμεσο ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού υπάρχει και η τεχνογνωσία και το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, με την παρουσία επιστημόνων με πλούσια πείρα στην αντιμετώπιση επιδημικών φαινομένων ( επόπτες δημόσιας υγείας, ιατροί, επισκέπτριες υγείας κλπ). Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η διεκδίκησή μας για τη διενέργεια τεστ από το έμπειρο προσωπικό μας έχει και τη λογική της αξία αλλά και την ουσιαστική συνδρομή σε προληπτικό επίπεδο και σε κατευθύνσεις που οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί γνωρίζουν καλύτερα. Αλλά και στον τομέα του σχεδιασμού των εμβολιαστικών κέντρων, δεν πήραμε μέρος στην ανάλυση του υγειονομικού χάρτη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αρρυθμίες, προβλήματα μετακινήσεων σε άλλες περιοχές και απουσία του τμήματός μας από τη συμμετοχή στην πανεθνική πανστρατιά. Είναι σαφές ότι το δυναμικό φαινόμενο της πρωτόγνωρης πανδημίας απαιτεί αναπροσαρμογές στρατηγικής, διαφορετικές επιλογές, που όλες όμως θα προκύπτουν μετά την υπόδειξη των ειδικών και γι΄αυτό γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημά μας για ουσιαστική περιφερειακή διακυβέρνηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την καλύτερη  αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων όπως αναδείχτηκαν ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας» κατέληξε ο κ. Μπονάνος.