Ακαρνανικά Νέα

ΣΕ «10+1» ΣΗΜΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 2023.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους, όταν υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια και ενότητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2023, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Ο Περιφερειάρχης, εισαγωγικά παρατήρησε ότι «ο απολογισμός του 2023, όπως και οι τρεις προηγούμενοι, συνιστούν μία απτή απόδειξη της προόδου που χρόνο με τον χρόνο κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο ως αναπτυξιακός μοχλός, όσο και ως πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος απολογισμός σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη συνέχεια, εστίασε σε «10 +1» σημεία που συνιστούν τα πιο βασικά μεγέθη του παραγόμενου έργου. Αυτά είναι:

1.Τα 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. Έργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται  κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Το 2023 οι πληρωμές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.

2. Η επιτάχυνση και ο πολλαπλασιασμός του έργου που συνδέονται με τον υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Το αρχικό όριο πιστώσεων του 2023 ήταν 20,8 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2011, αλλά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέτυχε να το αυξήσει τελικά στα 49,9 εκ. ευρώ.

3. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με νομικές δεσμεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.  Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια . Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.

4. Το  ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε με ταχύτητα. Ήδη, μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης

5.Οι  περιφερειακές πολιτικές με συνολικά ωφελούμενες 7.000 επιχειρήσεις, πάνω από 5.000 αγρότες και πάνω από 700 επιστημονικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. «Η συμβολή της Περιφέρειας «αγγίζει» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται πίσω από κάθε επιχείρηση, κάθε αγροτική εκμετάλλευση και κάθε συλλογικό φορέα αυτού του τόπου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

6. Η  ετήσια αύξηση εσόδων. Το 2023 η Περιφέρεια είχε έσοδα πάνω από 490 εκ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και 115,3% σε σχέση με το 2019. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πληρωμές, παρατήρησε: «Ξεκινήσαμε το 2019, πληρώνοντας σε παραστατικά κάπου 87,5 εκ. ευρώ και φτάσαμε το 2023 να έχουμε πληρώσει παραστατικά ύψους 223 εκ. ευρώ. Δηλαδή, τριπλασιάσαμε το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας μέσα σε μία θητεία!» τόνισε ο Περιφερειάρχης που έδωσε και σχηματικά, τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα για την τοπική οικονομία. «Είναι σαν να δίνουμε 611.000 ευρώ την ημέρα στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και αιμοδότης στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε

7.Για την τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ο Περιφερειάρχης είπε: «Παραλάβαμε την Περιφέρεια το 2019 με μόλις 104 εντάξεις επενδυτικών έργων και φτάσαμε το 2023 στις 7.015. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, ότι στο συγκεκριμένο πεδίο μιλάμε για μία εκτόξευση. Μία εκτόξευση που δείχνει γιατί στη Δυτική Ελλάδα, παρά την πανδημία, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση θέσεων εργασίας, αλλά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα».

8. Η πρωτογενής παραγωγή, όπου κατευθύνθηκαν 300 εκ. ευρώ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα!

9. Η δημόσια υγεία και η  κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ ευρώ, δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.«Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και πυλώνας κοινωνικής συνοχής» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κι έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με πάνω από 82.000 ωφελούμενους.

10. Οι 100 πολιτιστικές και άλλες τόσες αθλητικές εκδηλώσεις που  έγιναν το 2023, με  πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά πλεόνασμα εξωστρέφειας. «Η Δυτική Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται ένας αναγνωρίσιμος προορισμός και ένας τόπος που έλκει όλο και περισσότερες σημαντικές διοργανώσεις» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης κι έφερε ως παράδειγμα  το L’ Etape Greece που με την σφραγίδα του παγκόσμιου «Γύρου της Γαλλίας» διαφημίζει -όπως είπε- την Ολυμπιακή Γη.

Στα δέκα παραπάνω σημεία, πρόσθεσε τις επιδόσεις που καταγράφει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. «Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ» είπε ο  Περιφερειάρχης κι εξήγησε: «Το παραλάβαμε με πληρωμές ύψους περίπου 46 εκ. ευρώ το 2019 και το φτάσαμε σε πληρωμές ύψους 110 εκ. ευρώ το 2023. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει το Ταμείο από τη σύσταση του θεσμού της Περιφέρειας» τόνισε και συνεχάρη τα στελέχη που αποδεικνύουν τις ικανότητές τους και τη διαρκή διάθεσή τους για προσφορά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε και για τη νέα θητεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας πως η ισχυρή εμπιστοσύνη που έδειξε η κοινωνία στην Περιφερειακή Αρχή ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της ευθύνης της. «Πρώτος εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου και του έργου της Περιφερειακής Αρχής και πρώτος εγώ υπογραμμίζω πως όσα πετύχαμε μέχρι τώρα αποτελούν μόνο τη μαγιά, το πρόπλασμα αν θέλετε, για όσα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη νέα θητεία και να καταστήσουν τη Δυτική Ελλάδα, οριστικά και αμετάκλητα, μία σύγχρονη Περιφέρεια που θα κλείσει το χάσμα με τις προηγμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και σε αυτή τη θητεία θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, αλλά υποσχέθηκε πως ούτε και τώρα θα αναχαιτιστεί η διαρκής προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, με κυρίαρχο στόχο τη διαρκή μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρόσφατα επισφραγίστηκε με την κινεζική πόλη Χάνγκτσού, σημειώνοντας πως «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πάει σε όλο τον κόσμο γιατί πλέον συστήνεται ως Ολυμπιακή Γη, γιατί έχει πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά και ισχυρές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες».

«Ο τελικός στόχος είναι κάθε μέρα να είναι μια καλύτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα» τόνισε, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών και των στελεχών της Περιφέρειας, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων, αλλά και τα μέλη του προηγούμενου και του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και σε αυτή τη θητεία θα υπερισχύσει η κοινή προσπάθεια για προκοπή του τόπου.

*** Ο aπολογισμός 2023 του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=T-6nw2BLh5A