Ακαρνανικά Νέα

Eντοπίστηκε περιορισμένος αριθμός νέων περιστατικών θρομβώσεων.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι της Υγείας στις ΗΠΑ εξετάζουν την άρση της σύστασης για διακοπή χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, καθώς εντοπίστηκε περιορισμένος αριθμός νέων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων ανάμεσα στους εμβολιασθέντες με το εν λόγω σκεύασμα.  

Αντ’ αυτού, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι πιθανόν να συμπεριλάβει μια προειδοποίηση στην ετικέτα του εμβολίου για την ενημέρωση των υγειονομικών εργαζομένου αλλά και των πολιτών, για τις εξαιρετικά σπάνιες, αλλά επικίνδυνες παρενέργειες.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αναμένονται να λάβουν την απόφασή τους μετά την ετυμηγορία μιας ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο για το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή προκειμένου να συζητήσει για το αν θα υπάρξει άρση, παράταση ή τροποποίηση της διακοπής χρήσης του εμβολίου, η οποία αποφασίστηκε στις 13 Απριλίου.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι καλό να παρατείνουμε τη διακοπή για μεγαλύτερο διάστημα από το απολύτως απαραίτητο», ανέφερε την Πέμπτη ο Δρ. Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του FDA σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια παρατεταμένη διακοπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια. «Όταν θα έχουν στην ουσία ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις της επιτροπής, θα είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν ξαφνικά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, να διακόψουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της J&J, καθώς είχαν καταγραφεί έξι περιστατικά τέτοιου είδους παρενεργειών σε γυναίκες. Πρόκειται για έναν συνδυασμό εγκεφαλικών θρομβώσεων που οδήγησαν σε αιμορραγία και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, δηλαδή συστατικά του αίματος που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων.

Τα περιστατικά αυτά αντιστοιχούν σε λιγότερο από μία στις 1 εκατομμύριο περιπτώσεις εμβολιασμού με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ. Αλλά οι αρμόδιες αρχές ανησυχούν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα περιστατικά τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια ή που θα μπορούσαν να εμφανιστούν ενώ θα προχωρούσαν οι εμβολιασμοί με το εν λόγω σκεύασμα.  

Οι ανησυχίες αυτές ωστόσο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Ο Δρ. Μαρκς και η Δρ. Τζάνετ Γούντροκ του FDA, ανέφεραν ότι οι θρομβώσεις φαίνεται να είναι τόσο σπάνιες όσο ήλπιζαν όταν συνέστησαν τη διακοπή χρήσης του εμβολίου.

 «Έχουμε πληροφορηθεί και για άλλα περιστατικά, αλλά δεν είναι μεγάλος ο αριθμός», ανέφερε η Δρ. Γούντροκ. «Δεν παρατηρείται κάποια μεγάλη αύξηση και αυτό μας προκαλεί απίστευτη ανακούφιση».

Ο Δρ. Μαρκς δεν διευκρίνισε πόσα ακριβώς νέα περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί, αλλά ανέφερε ότι το μέγεθος του προβλήματος δεν αναμενόταν να γίνει μεγαλύτερο.

Πάντως, ακόμη και αν η συμβουλευτική επιτροπή του CDC αποφασίσει την Παρασκευή ότι τα οφέλη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson είναι περισσότερα από τους κινδύνους, η εταιρεία θα πρέπει και πάλι να αντιμετωπίσει εμπόδια σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, στο οποίο δεν έχουν δώσει άδεια οι ρυθμιστικές αρχές.

Αυτό το εργοστάσιο όφειλε να διαθέσει περίπου 100 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία η εταιρεία είχε δεσμευθεί να παραδώσει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Θα υπήρχε όμως και μια προσωρινή επιτάχυνση με 10 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες καθυστέρησαν να χορηγηθούν λόγω της διακοπής χρήσης του εμβολίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι Πολιτειών, στόχευαν να χρησιμοποιήσουν το μονοδοσικό και εύκολο στην αποθήκευση εμβόλιο για να χορηγηθεί σε φοιτητές πριν το καλοκαίρι, καθώς και σε ανθρώπους που μετακινούνται συχνά αλλά και σε πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένα σημεία. Ωστόσο, λόγω της διακοπής, αυτά τα εμβόλια έμειναν στην άκρη.

Πηγή: New York Times