Ακαρνανικά Νέα

Νέα επεισόδια …αγωνίας στο σίριαλ της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, είναι πολύ πιθανό να δούμε τους επόμενους μήνες.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό το έργο οφείλει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023, αλλιώς θα χάσει την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, καθώς θα μείνει εκτός προγράμματος. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα και το τέλος των εργασιών, δηλαδή την μη ολοκλήρωση του πολύπαθου αυτού έργου.

Θα μας πείτε τώρα ότι πλέον τα έργα προχωρούν με πολύ ταχείς ρυθμούς και ότι πολύ σύντομα, πιθανότατα το καλοκαίρι, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία και η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, δηλαδή το κομμάτι του έργου από τον Δρυμό μέχρι την σύνδεσή του με την Ιόνια Οδό.

Και εμείς θα σας απαντήσουμε ότι ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι της εργολαβίας, αλλά τι γίνεται με άλλα κομμάτια του έργου;;;

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας, στην περιοχή Γούργουβλη υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις. Πιο συγκεκριμένα ιδιοκτήτες οικοπέδων μέσα από τα οποία θα πρέπει να περάσει ο δρόμος εξακολουθούν να μην έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους ακόμη και όπως είναι απολύτως φυσικό δεν επιτρέπουν στην εταιρία να προχωρήσει στις εργασίες.

Μάλιστα και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό, το κράτος το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταβολή των αποζημιώσεων  έχει προχωρήσει σε αναίρεση της προηγούμενης σύμβασης που είχε υπογραφεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και το ελληνικό δημόσιο και η νέα σύμβαση προβλέπει ότι μέχρι και τα τέλη του 2025 θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις!!!

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως αν το κράτος δεν προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, τότε αυτοί μπορούν και βάσει νόμου μέχρι το 2025 να μην αφήσουν να μπει ούτε ένα μηχάνημα στα χωράφια τους κάτι που σημαίνει με πολύ απλά λόγια ότι ο δρόμος θα σταματήσει…

Φυσικά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως το ελληνικό δημόσιο δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και πολύ σύντομα θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους και το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα που πρέπει, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2023.

Ας το ελπίσουμε…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ