Ακαρνανικά Νέα

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος εγκαίρως προγραμμάτισε και ήδη υλοποιεί, με την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολή Λευκάδος και Ιθάκης συνεργάστηκε με το Δήμο Λευκάδος για την υλοποίηση, τηρουμένων των προστατευτικών προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού covid-19, ενός τριημέρου εορταστικών εκδηλώσεων στη πόλη της Λευκάδας από 2 έως και 4 Ιουλίου 2021.

Κατά την διάρκεια του τριημέρου αυτού έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο του Κηποθεάτρου «Άγγελος Σικελιανός» Επιστημονικό Συνέδριο με γενικό θέμα «Στοῦ Μαγεμένου 1807. Ἐδῶ ἀπ’ ὅπου ξεκίνησαν ὅλα», στο οποίο μεταξύ άλλων εκλεκτών καλεσμένων συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της οποίας μετέφερε μήνυμα καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος. Το πρωί της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου και ώρα 11.00 π.μ. εψάλη στο ιστορικό εξωκκλήσιο της Παναγίας των Βλαχερνών στον Κάμπο της Λευκάδος Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοφίλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σημείο αυτό, την Κυριακή των Απόκρεω, 30 Ιανουαρίου 1821ορκίσθηκαν επί του Ιερού Ευαγγελίου από τον Μ. Πρωτοπαπά Ζαχαρία Μοντεσάντο οι Φιλικοί και οι Οπλαρχηγοί της Δυτικής Στερεάς, Ηπείρου και Λευκάδος.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μεταξύ άλλων αξιόλογων ομιλητών, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης εισηγήθηκε το θέμα: «Ναυπάκτου & Ἄρτης Ἰγνάτιος – Λευκάδος & Ἁγίας Μαύρας Παρθένιος Β΄: Δύο δυναμικοί ἐκκλησιαστικοί ἡγέτες στήν ἄμυνα τῆς Λευκάδος (1807)».

Το πρωί της Κυριακής, 4 Ιουλίου 2021 τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος κ. Θεοφίλου. Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κι επίτιμος Δημότης Δήμου Λευκαδίων κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος κ. Ανδρέας Κτενάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδος κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο. Πριν το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος κ.απηύθυνε χαιρετισμό στους επίσημους προσκεκλημένους τόνιζοντας μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα της δράσης των Λευκαδίων στην διεξαγωγή της πορείας του Ελληνικού Αγώνα.

Στη συνέχεια και ώρα 12η μεσημβρινή εψάλη στο μνημείο του «Μαγεμένου» στη Νικιάνα Επιμνημόσυνη Δέηση υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος κ. Θεοφίλου, των κληρικών, των επίσημων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών κ.α. και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων καθώς και εορταστική εκδήλωση. Σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο αυτό συναντηθηκαν οι κλεφταρματολοί με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους προμνησθέντες Αρχιερείς του 1807, προκειμένου να οργανώσουν την άμυνα της Λευκάδας κατά την πολιορκία της από τον Αλή Πασά.

Κατα την διάρκεια, τόσο της Δοξολογίας όσο και της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση το Ιερό Ευαγγέλιο, επί του οποίου – κατά την τοπική παράδοση – ορκίσθηκαν οι Φιλικοί. Το Ιερό αυτό Ευαγγέλιο, προερχόμενο από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Λευκάδος, ανήκει στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος και έχει χρησιδανεισθεί στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος όπου και εκτίθεται σήμερα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολοκληρώθηκε το τρίτο και τελευταίο μέρος του Επιστημονικού Συνεδρίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, ως εκροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος κ. Θεοφίλου, του τέως Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και παρέθεσε αξιόλογη διάλεξη με τίτλο «Η ιστορική διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια», του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, του Βουλευτή Λευκάδος κ. Αθανασίου Καββαδά, του Δημάρχου Λευκάδος κ. Χαράλαμπου Καλού, του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος κ. Ανδρέα Κτενά, του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδος κ. Σωτηρίου Σκιαδαρέση, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο κ.α. ενώ Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα. Τα πορίσματα του τριήμερου Συνεδρίου παρέθεσε στο τέλος της βραδιάς ο κ. Σπυρίδων Φλογαϊτης, καθηγητής της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την λήξη των εργασίων κήρυξε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκαδίων κ. Χαράλαμπος Καλός.

orthodoxianewsagency.gr