Ακαρνανικά Νέα

Είναι γεγονός πλέον πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με το Τόκιο να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – λόγω του κορωνοϊού- καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα (8/7) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε σήμερα -όπως αναμενόταν- την επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, απέναντι στη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, θα ισχύει καθ΄όλη την διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της προσέλευσης θεατών στους Αγώνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asahi που επικαλείται πηγές της διοργάνωσης των Αγώνων.

Ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, καθώς στην ιαπωνική κοινή γνώμη υπάρχει ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε χθες (7/7) επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο ότι είναι πλέον πιθανό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ήδη από τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των Αγώνων.

Τον Ιούνιο ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η παρουσία εγχώριων θεατών, αλλά με την πλήρωση του 50% των θέσεων κάθε αγωνιστικού χώρου και με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα. Πρόσφατα προειδοποίησαν ότι η επιλογή της διεξαγωγής των Αγώνων κεκλεισμένων των θυρών παραμένει, καθώς η υγειονομική κατάσταση στην Ιαπωνία επιδεινώνεται και πάλι.

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, έφθασε σήμερα (8/7) στο Τόκιο, δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Ο Μπαχ χαιρέτησε τους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο, όπου θα πρέπει να παραμείνει σε τριήμερη καραντίνα.  Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, αφίχθη στο Τόκιο, ώστε να συζητήσει με την ιαπωνική κυβέρνηση και την οργανωτική επιτροπή των αγώνων την πιθανότητα να μειωθούν ή να απαγορευτούν εντελώς οι θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Newsit.gr