Ακαρνανικά Νέα

Μόλις τρεις ήμερες πριν από την τελετή έναρξής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και λίγες ώρες πριν από την ανεπίσημη έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής του πλανήτη, ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η διοργάνωση».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων», δήλωσε ο Τοσίρο Μούτο, σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από σχετική ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο. Παράλληλα ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί τους αριθμούς των λοιμώξεων και θα διεξάγει συζητήσεις με τους διοργανωτές, αν χρειαστεί.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι, με βάση την κατάσταση με τον κορονοϊό, θα συγκαλέσουμε και πάλι πενταμερή διάσκεψη. Σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν, οπότε θα σκεφτούμε το τι πρέπει να κάνουμε όταν προκύψει μία τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

Χωρίς θεατές οι Αγώνες – Αυξάνονται τα κρούσματα

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται στο Τόκιο ενώ οι Αγώνες, οι οποίοι αναβλήθηκαν ήδη μία φορά πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν χωρίς θεατές καθώς η Ιαπωνία αποφάσισε ότι οι αθλητές θα αγωνίζονται σε άδεια γήπεδα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση που δημοσιοποιήθηκε από τους διοργανωτές στις 19 Ιουλίου, από την 1η Ιουλίου, έχουν εντοπισθεί 58 θετικά κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ των περίπου 20.000 ατόμων (σ.σ. αθλητές, μέλη αποστολών και δημοσιογράφους) που έχουν φτάσει στην Ιαπωνία. Το ποσοστό είναι μεγάλο καθώς αγγίζει το 2,6% επί του συνολικού πληθυσμού του Ολυμπιακού Χωριού. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και το στοίχημα των διοργανωτών είναι να κρατήσουν χαμηλά τα κρούσματα,.

Σερβίς με κορωνοϊό

Πρόκειται για τον Οντρεϊ Πέρουσιτς, ο οποίος ελέχθηκε την Κυριακή 18 Ιουλίου στην καθιερωμένη διαδικασία. «Δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Εξετάζουμε τα πάντα λεπτομερώς και ειδικότερα δίνοντας προσοχή στα μέτρα κατά της μετάδοσης εντός της ομάδας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της τσεχικής Ολυμπιακής αντιπροσωπείας, Μάρτιν Ντόκτορ.

Σοκ με την αντικαταστάτρια της Μπάιλς

Λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε πως αμερικανίδα γυμνάστρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, όπως δήλωσε αξιωματούχος στην πόλη όπου η ομάδα των ΗΠΑ μένει για προπονήσεις. Ο αξιωματούχος στην πόλη Ινζάι, η οποία βρίσκεται ανατολικά του Τόκιο, δήλωσε ότι η γυμνάστρια είναι στην εφηβεία της και πως είχε μια στενή επαφή, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του αν η αθλήτρια είναι στη βασική ομάδα ή είναι αναπληρωματική.

Η τετράκις «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Σιμόν Μπάιλς, είναι 24 ετών. Τα δύο νεαρά μέλη της ομάδας των ΗΠΑ είναι η Σουνίσα Λι και η Γκρέις ΜακΚάλουμ, αμφότερες 18 ετών. Και οι τέσσερις αναπληρωματικές, οι οποίες επελέγησαν για την περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της βασικής ομάδας βρεθεί θετικό, είναι στην εφηβεία τους.

Θετικός και μέλος της ΔΟΕ

Ο Νοτιοκορεάτης Ρίου Σέουνγκ-Μιν είναι το πρώτο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που βρέθηκε θετικός στην Covid-19. 
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο πινγκ πονγκ όπως γνωστοποίησε είχε κάνει και τα δύο εμβόλια, ενώ πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία είχε δύο αρνητικά τεστ. Πάντως ο έλεγχος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ναρίτα ήταν θετικό. 

«Είμαι εντελώς ασυμπτωματικός, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι εμβολιάστηκα. Ζητώ συγνώμη από την Οργανωτική Επιτροπή, τους οικοδεσπότες μας στην Ιαπωνία και τη ΔΟΕ για την αναστάτωση που προκάλεσα. Η υπόθεσή μου είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία όλων μας είναι αποτελεσματικό» έγραψε ο Ρίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

ΕΘΝΟΣ