Ακαρνανικά Νέα

Ακόμα μία νύχτα με βομβαρδισμούς έζησαν στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο όπου σφίγγει ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων οι σειρήνες ηχούσαν όλη τη νύχτα.

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, οι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

Σειρήνες ήχησαν ακόμα στην Λβιβ στα δυτικά της χώρας, στην Οδησσό, το Χάρκοβο, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα η Μαριούπολη ασφυκτιά κάτω από μία καταστροφική πολιορκία.

«Παλεύουμε μαζί. Έχουμε τη δύναμη. Θυμηθείτε, μαζί είμαστε 90 εκατομμύρια, Μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, και είναι μια ιστορική αποστολή για την Πολωνία και μια ιστορική αποστολή για την Ουκρανία, οι ηγέτες τους να τραβήξουν την Ευρώπη έξω από αυτή την άβυσσο», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, και δήλωσε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια το Σάββατο να μεταφερθούν στην πόλη τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις — ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι μποϊκοτάρει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και δημιουργεί «μακροπρόθεσμη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων για πολιτικά αεροσκάφη».

Ο Ρωσικός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο υποστηρίζοντας ότι δείχνει στρατιωτικό υλικό δυτικής προέλευσης που εγκαταλείφθηκε από τον Ουκρανικό Στρατό μετά από υποχώρηση.

Ασφυκτικός ο κλοιός στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χαρκίβ.

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε την Παρασκευή, το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

euronews