Ακαρνανικά Νέα

Σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο  την  διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων του Δήμου Ξηρομέρου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ξηρομέρου, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Δημητρογιάννη, του Δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο φορέων. Στη διάρκεια στης συζήτησης τέθηκαν συγκεκριμένες προτεραιότητες και καθορίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.

Ειδικότερα, από τον Αντιπεριφερειάρχη προτάθηκε η χωροθέτηση σημείων  διάθεσης απορριμμάτων, όπου θα επιτρέπεται η εναπόθεση αδρανών υλικών, μετάλλων, πλαστικών και ογκωδών απορριμμάτων, όπως π.χ. έπιπλα, και η μετέπειτα μεταφορά τους σε κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας. Όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων σε χώρους που απαγορεύεται και προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, γι αυτό και τονίστηκε όπως άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει διερεύνηση. Παράλληλα, συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν την περιοχή στελέχη της Περιφέρειας, για θέματα διαχείρισης αποβλήτων και υδροοικονομίας, ώστε να καταγραφούν δεδομένα και να προταθούν εφικτές λύσεις.

Επίσης τέθηκε και επίσημα το αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου για συμμετοχή στις Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας, κάτι που τις επόμενες ημέρες θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του ο  κ. Δημητρογιάννης ανέλυσε τους σκοπούς και τη χρησιμότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, τα οφέλη που προκύπτουν, ενώ  συζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται σύντομα να διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων δομών.

Επιπλέον, αναδείχθηκαν οι άμεσες προτεραιότητες για τον πρωτογενή τομέα, ενώ εκφράστηκε από τα στελέχη του Δήμου η ικανοποίησή τους για τη διάθεση φυσικού compost σε  τοπικούς παραγωγούς, από μονάδες βιοαερίου, έπειτα από παρέμβαση του κ Δημητρογιάννη.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρογιάννη και την Περιφερειακή Αρχή για τη σημαντικότατη βοήθεια που δίνεται τους τελευταίους μήνες στο Δήμο, για ζητήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.