Στη Λευκάδα, ναι μεν έχουμε πηγές με νερό από τον Άγιο Γεώργιο του Λούρου, όμως το νερό κάνει μια διαδρομή περίπου 140-150 χιλιομέτρων για να φτάσει στη Λευκάδα, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται σύγχρονο δίκτυο. Ο κεντρικός αγωγός είναι δεκαετιών, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές διαρροές κατά την πορεία του.
Ορισμένοι δεν κατανοούν ότι το νερό είναι πολύτιμος θησαυρός και κάνουν σπατάλες και παραβάσεις. Λυπάμαι που θα το πω, γιατί αγαπώ τους αγρότες, όμως μερικές φορές, προκειμένου να ποτίσουν τα μποστάνια τους και τα σπαρτά τους, παραβιάζουν τον κανόνα, κολλάνε κάποια λάστιχα και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη διαρροή από ότι περιμένει κανείς.
Υπάρχει ένα παλαιωμένο σύστημα και απαιτείται εκσυγχρονισμός και νέος αγωγός. Μάλιστα, την Παρασκευή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, θα είναι στη Λευκάδα για την υπογραφή της νέας σύμβασης με τον ανάδοχο για να γίνει ο εκσυγχρονισμός του αγωγού από τις πηγές μέχρι και τη Λευκάδα.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν διακοπές νερού, ο κ. Βεργίνης απάντησε ότι έχουμε πολύ σημαντικές διακοπές. Παρόλο που έχουμε τις πηγές από τον Άγιο Γεώργιο, έχουμε όμως και τις εσωτερικές πηγές που είναι οι γεωτρήσεις, και αρκετές από αυτές έχουν στερέψει.
Αρκετά χωριά που είναι συνδεδεμένα με αυτές τις γεωτρήσεις δεν έχουν νερό. Σχετικά με την περιοχή του Φρυνίου, είπε ότι στερείται το νερό εδώ και περίπου 20 μέρες.
Μάλιστα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί ορισμένα σπίτια, καθώς μιλάμε για το πάνω και το κάτω Φρύνι, δεν έχουν νερό. Γίνονται εναλλαγές στη στρόφιγγα για να πάρουν νερό οι κάτοικοι του κάτω Φρυνίου και στη συνέχεια οι κάτοικοι του πάνω, αλλά τελικά δεν υπάρχει αρκετό νερό.
Γίνεται μία προσπάθεια να τους πάνε νερό, όμως όταν οι γεωτρήσεις ήταν καλές, φέρναμε νερό από κοντινές αποστάσεις. Τώρα, από μακριά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο εύκολο και έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τόσο πολύ κόσμο. Και δεν είναι μόνο η Λευκάδα, καθώς όταν από 23.000 κατοίκους πάμε στους 200.000, η φέρουσα ικανότητα του νησιού δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο πληθυσμό.
Πάρα πολλές βίλες χτίζονται άναρχα, χωρίς καμία χωροταξική κανονικότητα, καθώς κάποιες είναι στα ψηλά του βουνού και κάποιες άλλες στα πλάγια, και το πρόβλημα οξύνεται.
lefkadatoday.gr