Ακαρνανικά Νέα

Η εξέλιξή του ανά ημέρα.

Ο καύσωνας Κλέων καταφτάνει στη χώρα μας με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για τις δύσκολες ημέρες που ακολουθούν με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, ο καύσωνας αυτός αναμένεται να έχει διάρκεια, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Ειδικότερα, με την έντονη ζέστη σιγά – σιγά να αρχίζει να μεταφέρεται και προς την περιοχή μας, αναμένεται να κυλήσουν τα επόμενα 24ωρα. Σήμερα, θα είναι μια κλασική καλοκαιρινή μέρα, με τον υδράργυρο να παρουσιάζει μία μικρή άνοδο, σύμφωνα με τη πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

«Από την Πέμπτη θα αρχίσει να δυσκολεύει περισσότερo η κατάσταση, θα ανέβει περισσότερο ο υδράργυρος και θα λειτουργεί αθροιστικά αυτό το κύμα ζέστης μέρα με τη μέρα, κάνοντας έτσι τις ημέρες μας πιο δύσκολες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο υδράργυρος δεν θα σημειώνει σημαντική πτώση», τόνισε.

Την Πέμπτη σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, ίσως στην περιοχή της Θεσσαλίας ξεπεράσουν τους 40.

Την Παρασκευή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση, ακόμη και με 42 βαθμούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, προς την περιοχή της Βοιωτίας, της Αργολίδας, όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Και το Σάββατο, η θερμοκρασία θα είναι κοντά στους 42 με 43 βαθμούς για κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας. «Από την Κυριακή, δειλά δειλά θα αρχίσει να υποχωρεί η πολύ έντονη ζέστη, πρώτα στη βόρεια Ελλάδα και εκτιμάται ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας το κύμα δροσιάς θα αρχίσει να εξαπλώνεται και πιο νότια, ενώ η δυτική Ελλάδα φαίνεται να παραμένει για αρκετές ημέρες σε κλοιό αρκετά υψηλών θερμοκρασιών. Η δυτική Ελλάδα θα ζήσει τις πιο δύσκολες καταστάσεις, κατά πάσα πιθανότατα, καθώς και την άλλη εβδομάδα δεν φαίνεται να υποχωρεί η θερμοκρασία σημαντικά. Μεγάλη προσοχή και στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

newsbeast