Ακαρνανικά Νέα

 Η διαμόρφωση μίας διαρκούς συνεργασίας που θα εντάξει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον «Ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού», με πολλαπλά οφέλη για τις συγκοινωνίες, το εμπόριο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, είναι ο στόχος του ταξιδιού του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην Κίνα.

Ο κ. Φαρμάκης πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα (26/2 – 1/3), όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί την περιοχή της Σαγκάης (Shanghai) και της Τάιτσανγκ (Taicang), με τελικό στόχο των επαφών του, την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της μητροπολιτικής πόλης Χάνγκτσόου (Hangzhou), που θα προβλέπει την πολυεπίπεδη διάνοιξη διόδων συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού.

Η πόλη Χάνγκτσόου, με πληθυσμό πάνω από 12 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται στην ανατολική Κίνα (περίπου 180 χλμ από τη Σαγκάη) και αποτελεί σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες και ευημερούσες περιοχές της Κίνας, ως ισχυρός κόμβος ηλεκτρονικού εμπορίου και καινοτομίας. Έχει αξιολογηθεί ως η καλύτερη εμπορική πόλη στην ηπειρωτική Κίνα και θεωρείται ως ένα από τα 100 κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Χρηματοοικονομικών Κέντρων. Στην περιοχή βρίσκονται οι έδρες πολλών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (Alibaba Group, Ant Group, NetEase, κλπ) ενώ καταλαμβάνει την 16η θέση παγκοσμίως με βάση τα επιστημονικά αποτελέσματα, φιλοξενώντας πολλά σημαντικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες συμμετοχής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό IURC (δίκτυο συνεργασίας των ευρωπαϊκών περιφερειών και πόλεων με περιφέρειες και πόλεις σε όλο τον κόσμο), ανέδειξε τα ισχυρά της πλεονεκτήματα και την γεωγραφική θέση της στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, με αποτέλεσμα να ελκύσει το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών της Χάνγκτσόου για διμερή συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και καιρό υπήρξαν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ενώ πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, υπήρξε οριστικοποίηση των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή μνημονίου κατά την επίσκεψη του κ. Φαρμάκη.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κίνα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Είναι στρατηγική επιλογή μας η ανάδειξη της γεωγραφικής θέσης και των πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, καθώς γνωρίζουμε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις τρεις ελληνικές περιφέρειες στο δίκτυο IURC, στο οποίο μετέχουν πολλές και ισχυρές περιφέρειες της Ευρώπης και μητροπολιτικές πόλεις, διεκδικώντας παγκόσμιες συνεργασίες. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, η Δυτική Ελλάδα ανοίγεται στον κόσμο και αποδεικνύει τη δυναμική της, ελκύοντας ισχυρό ενδιαφέρον. Η πόλη της Χάνγκτσόου είναι το κέντρο του Cross Border e-Commerce (CBEC) στην Κίνα με ένα ΑΕΠ που φτάνει στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια και η δημιουργία μίας ισχυρής γέφυρας συνεργασίας με τη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη και για τις δύο περιοχές. Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι μόνο μία σημαντική πύλη προς τη Δύση, αλλά και τόπος με μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Είμαστε βέβαιοι ότι ο τόπος μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει, γι’ αυτό, θα πάμε παντού και θα κάνουμε όσα χρειάζονται για να τα καταφέρουμε».