Στις 14 Αυγούστου 11 το βράδυ ξεκίνησε το 14ωρο ταξίδι μου προς τη χερσόνησο του Άθω. Τα τελευταία χρόνια είναι ένας προορισμός που τον κάνω κάθε χρόνο, στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού .Ο καθένας έχει το δικό του λόγο για την επίσκεψη .Είτε πιστός χριστιανός ,είτε απλός επισκέπτης ,είτε πιστός άλλου θρησκευτικού δόγματος, είτε της Ανατολικής φιλοσοφίας (Νιρβάνα) , είτε επειδή η γυναίκα του Διονύση από το Αιγάλεω είχε πάει στην κόρη να φυλάει τα εγγόνια, πήγε στο Άγιο όρος για να έχει ένα πιάτο φαγητό .Η μοναστηριακή διατροφή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποκαλούμε τα τελευταία χρόνια <<Μεσογειακή διατροφή>>.
Θα κάνω μια αναφορά στα γενικά περί της διαμονής του επισκέπτη ,αλλά πιο πολύ θα γράψω για την διατροφή ,καθώς ο μέσος όρος θανάτου των μοναχών είναι τα 85 χρόνια καθώς υπάρχει και ένα αρκετό ποσοστό που φτάνει τα 90-95 χρόνια και κάποιοι φτάνουν και τα 100.Θα μου πείτε είναι και το περιβάλλον ,η ηρεμία της φύσης κ.τ.λ. Ναι, όλα παίζουν ρόλο.
Άνοδος
Το ταξίδι είναι μακρινό και κουραστικό, για κάποιον που ζεί στην Αθήνα. Δύο λεωφορεία ,και δύο καράβια για να φτάσω στην μονή του Αγιού Διονυσίου, την προτελευταία πριν το τέρμα του ποδιού στη Χαλκιδική. Προφανώς μπορούν να βρεθούν λύσεις για να είναι πιο άνετο και σύντομο αλλά και σε αυτό τον τομέα έχουν επιλέξει ντο δύσκολο δύσβατο δρόμο οι μοναχοί. 5¨30 το πρωί φτάνουμε στη Θεσσαλονίκη στα κτελ Χαλκιδικής, και αμέσως ανταπόκριση ,το επόμενο για να φτάσουμε στην Ουρανούπολη στις 8:45 ,βγάζοντας το διαμονητήριο που είναι το πρώτο και απαραίτητη έγγραφο για να μπεις κάποιος μέσα ,και κυμαίνεται για τους Έλληνες ορθόδοξους στα 25 ευρώ και για τους αλλοδαπούς στα 35.Άλλες 2.5 ώρες κα ι μπαίνω στην μονή στις 1 :30 το μεσημέρι. Ο Πωλ ένας Ελληνοαμερικανος που γνώρισα εκεί , είχε έρθει με τον γιό του από την Νέα Υόρκη έκανε 12 ώρες με το αεροπλάνο. Το καθιερωμένο κέρασμα στο αρχονταρίκι με ένα σφηνάκι ρακή ,λουκούμι και ένα παγωμένο κρύο νερό από τις πηγές των βουνών ,κατευνάζουν την κουραστική ανάβαση. Τοποθέτηση πραγμάτων στα κελιά ,και στο μπαλκόνι για ξεκούραση.
Σταυροπηγιακή Αγιού Διονυσίου
Χτίστηκε τον 14 αιώνα από τον μοναχό Διονύσιο με οικονομική ενίσχυση του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Γ` από την Τραπεζούντα. η βιβλιοθήκη της περιέχει 804 χειρόγραφα 27 περγαμινά ειλητάρια και 5.οοο έντυπα βιβλία, Βρίσκονται στο 4ο όροφο στα υπόγεια της μονής ,και όπως μου υποσχέθηκε ο πάτερ Συμεών στην επόμενη επίσκεψή μου, θα μου επιτραπεί να κατέβω στα άδυτα της γνώσης και των καλά φυλαγμένων μυστικών ,που ο χρόνος και οι θεωρίες συνομωσίες έχουν πιάσει τόπο και εδώ, και πιστέψτε με τα μισά ισχύουν.
Το πρόγραμμα αυστηρό για τους λαϊκούς και τους μοναχούς . Θεωρείται ως η πιο σκληρή απ` τις είκοσι μονές του Αγιού όρους και επέλεξα να μείνω σε αυτή ,για να δω τις αντοχές μου και να προσπαθήσω να δαμάσω και να χαλιναγωγήσω σώμα και πνεύμα.
3-5 το πρωί ξεκινά η μέρα των μοναχών με την πρώτη ακολουθία. 8- 10 η πρωινή λειτουργία ,μετά ακολουθούν οι εργασίες μέχρι το μεσημέρι, μετά ανάπαυση ,ο εσπερινός στις 5-6 και ουσιαστικά εδώ τελειώνει η μέρα τους. Ατελείωτες ώρες προσευχής ,και κατάκλιση.
Μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας γύρω στις 10 ακολουθεί τράπεζα ,δηλαδή το φαγητό. Αυτό είναι το μεσημεριανό τους και τρώνε τόσο νωρίς διότι το ωράριο που ακολουθούν οι μοναχοί είναι το ηλιακό, που εμείς συνήθως το λέμε ως “ βυζαντινή ώρα“ Βάση του Βυζαντινού ωραρίου είναι το ηλιοβασίλεμα όπου με τη δύση του ηλίου τέλειωνε η μέρα ,και η συγκεκριμένη στιγμή συμπίπτει για τους μοναχούς με την ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα. Έτσι γνωρίζουν με ακρίβεια πότε θα φάνε και έτσι προσαρμοστεί ο οργανισμός τους σε μια ισορροπημένη διατροφή σε συγκεκριμένο ωράριο. Το επίπεδο ποιότητας φαγητού είναι πολύ υψηλό,καθώς όλα τα εδώδιμα αγαθά είναι βιολογικής καλλιέργειας και προέρχονται από τα χωράφια τους.
Παρά την απουσία κρέατος από το διαιτολόγιο τους δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας ,αντιθέτως σπάνια εκδηλώνουν κάποια ασθένεια ,και αν αυτή παρουσιαστεί θα είναι σε μεγάλη ηλικία. Φυσικά δεν καπνίζουν.
Τα μυστικά της διατροφής των μοναχών ,μπορεί να συνοψιστεί στα εξής :
-Τροφές χωρίς λίπη και καρυκεύματα
-Αποχή από το κρέας
-Μόνο χρήση ελαιόλαδου στα φαγητά
-Σπάνια κατανάλωση μαλακίων(χταπόδια, καλαμάρια σουπιές)
-Κανένα λίπος ,βούτυρο ,μαργαρίνες ,κρέμα γάλακτος κ.τ.λ)
-Μικρά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες
-Εγκράτεια στην ποσότητα
-Λουκούμια και χαλβάς
-Κρασί, τσίπουρο, καφές ,τσάι,
Εγώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και καθώς πρέπει να ασκούμε κάποια διακονία ,αν μείνει κάποιος πάνω από μια μέρα σε μία μονή, έχω επιλέξει να πηγαίνω στα μαγειρεία νη βοηθώ τους μοναχούς ,και να “κλέβω“ από τα μικρά μυστικά τους ,και φυσικά τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων που φημίζεται και για αυτό οι μονές στο Άγιο όρος.
Η διαδικασία φαγητού είναι μια ιεροτελεστία. Σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχική ηρεμία. Οι τραπεζαρίες είναι διακοσμημένες με αγιογραφίες .κατά τη διάρκεια των γευμάτων επικρατεί απόλυτη ησυχία, και ακούγεται μόνο η απαλή φωνή του μοναχού που διαβάζει εκκλησιαστικά κείμενα, Κάπου εδώ θα σταματήσω ,αν και θα μπορούσα να γράφω για ώρες για αυτήν την εμπειρία και το έχω καθιερώσει τα τελευταία χρόνια να ανεβαίνω μια φορά το χρόνο.
Καλό φθινόπωρο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”