

Στα προηγούμενα άρθρα μου, ασχολήθηκα με τα fakenews ,και έφτασε η στιγμή να γράψω και να γνωρίσουμε την εξέλιξη τους ,τη συνέχεια τους, τα deepfake , μια τρομακτικά επικίνδυνη πράξη κακόβουλης μεταχείρισης για ανθρώπους που ξέρουν να το χειρίζονται.
Τα deepfake μπορούν με σοκαριστική ακρίβεια να αντιγράφουν ,φωνές ,πρόσωπα ,και εμφανίζουν το θύτη ,σα να τα έχει πει ή να τα έχει κάνει ο ίδιος. Η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογικής επανάστασης που έφερε η AI (ARTIFICIAL INTELLIGENCE) δηλαδή ΤΝ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ) όπου η ικανότητα μιας μηχανής ,μπορεί να αναπαράγει γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου ,όπως είναι η μάθηση ,ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.
Ένα άτομο, από μόνο του, μπροστά σε έναν υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύδη πληροφορία οποία θα διακινηθεί ,σε ελάχιστο χρόνο με ελάχιστο κόστος.Άρα αυτό το καθιστά επικίνδυνο διότι μπορεί φυσικά, ενώ ο σκοπός του DEEPFAKE ξεκίνησε εν είδει αστείου μεταξύ φίλων, κατέληξε να είναι ένα ουσιαστικό «όπλο» σε όσους θέλουν να προωθήσουν την προπαγάνδα τους .
Ξεκίνησαν ως χιουμοριστικά βιντεάκια ,και κατέληξαν να γίνουν αποτελεσματικό εργαλείο παραπληροφόρησης, το οποίο κυρίως δημιουργεί πρόβλημα στις γυναίκες και ανήλικα κορίτσια που είτε κινδυνεύουν ,είτε έχουν πέσει θύμα «μη συναινετικής πορνογραφίας»
Το όλο ζήτημα γεννά μεγάλο προβληματισμό όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, και δυστυχώς μπορεί να καταστήσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου φύλλου δυνητικό θύμα.
Προς το παρόν οι δυνατότητες νομικής προσφυγής είναι περιορισμένες. Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία, που να ρυθμίζει και να αντιμετωπίζει την επικίνδυνη χρήση αυτής της τεχνικής Ωστόσο -και αυτό να το σημειώσετε- ,βάσει του άρθρου 346 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα η εκδικητική πορνογραφία θεωρείται αξιόποινη πράξη ,που αποσκοπά στην αντιμετώπιση του μη συναινετικού διαμοιρασμού υλικού που αφορά τη γενετήσια ζωή του εικονιζόμενου. Επιπλέον η παραποίηση/αλλοίωση της εικόνας κάποιου φυσικού προσώπου ,ενδέχεται να θεωρηθεί ως παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του συγκεκριμένου προσώπου με βάση το Ν.4624/2019.
Στη Ναύπακτο, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα γυμνάσιο ,μαθητές τη Β` τάξης, με ένα φθηνό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, «κατασκεύασαν» γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους. Ένας από αυτούς μάλιστα τις ανέβασε σε σαιτ πορνογραφικού περιεχομένου. Κάποιοι παθόντες προσπαθούν μέσω των δικηγόρων τους, να φέρουν το θέμα στη βουλή. Τα κορίτσια μίλησαν σε ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, κατάλαβαν πως δε φταίνε. Ακόμη υπάρχει θυμός .Ήταν μια τραυματική εμπειρία, και για τα θύματα και για τους θύτες.
Προσπάθησα να συνοψίσω το τεράστιο πρόβλημα ,το πώς η τεχνική νοημοσύνη ,εκτός από τα θετικά που έχει στη ζωή μας, και στη καθημερινότητα μας, μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα αν ο σκοπός του δημιουργού ,είναι αρνητικός. Θα επανέρθω σε αυτό το ζήτημα σε προσεχές άρθρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΗΝΟΣ
Στις 23 κάθε Απρίλη η UNESCO ,προωθεί την ανάγνωση καθώς είναι η Παγκόσμια μέρα βιβλίου και πνευματικών δικαιωμάτων. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτώβρη ,1926 στα γενέθλια του Θερβάντες. Το 1995 αποφάσισε η UNESCO,ότι η παγκόσμια μέρα βιβλίου, θα γιορτάζετε στις 23 Απριλίου καθώς είναι η επέτειος θανάτου του William Shakespeare.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΗΝΟΣ
Η τραγωδία στα Τέμπη ,τον Φεβρουάριο του 2023,ανέδειξέ για μια ακόμη φορά, με 58 δυστυχώς νεκρούς, τη γύμνια και την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, όπως δήλωσε η πρόεδρος των θυμάτων κ.Καρυστιανού, αν γνώριζα πριν το δυστύχημα αυτά που έμαθα πως λειτουργούν τα Μ.Μ.Μ ,δε θα έστελνα ούτε λαχανικά για τη μεταφορά τους. Αυτά έχουν όταν δημόσια περιουσία περνά σε χέρια ιδιωτών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εισροή χρημάτων και όχι η ανθρώπινη ζωή.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”