Η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την πολιτική πίεση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σηκώσει ακόμα περισσότερο ένα ζήτημα το οποίο θεωρεί ότι φέρνει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση. Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στο CNN Greece την εκτίμηση ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν πείθουν τους πολίτες. Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προσλαμβάνεται ως μια νέα επίθεση στα ήδη ασφυκτικά συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την εκτίμησή του σε τρία παρατηρήσεις:
Πρώτον, σε όσα ακούνε κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ από πολίτες και συνδικαλιστικούς φορείς.
Δεύτερον, στη μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης.
Τρίτον, στις αντιφατικής δηλώσεις και την έλλειψη πολιτικής νηφαλιότητας του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.
Επιβάλλουν 10ωρο
Απαντώντας στην κυβερνητική τοποθέτηση ότι δεν καταργείται το οχτάωρο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Με την κατακόρυφη αύξηση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους ένα απέραντο «ωκεανό» φτηνών υπερωριών. Ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ισχύοντα όρια, με τις νέες ρυθμίσεις, επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης, για τους εργαζόμενους και άρα προκαλείται, ξεκάθαρη μείωση αποδοχών!»
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμα ότι:
«Οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, θα μπορούν εύκολα και κυρίως φτηνά, να απασχολούν τους εργαζόμενους επιπλέον του ωραρίου τους, με ελάχιστο κόστος. Έτσι όχι απλά οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρο, αλλά και 12ώρο με μισθούς πείνας. Παράλληλα οι 1.000.000 άνεργοι της χώρας μάταια θα περιμένουν να προσληφθούν στις «καλά αμειβόμενες» θέσεις εργασίας που έταζε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.
Για ποιο λόγο να κάνει νέες προσλήψεις μια επιχείρηση, όταν έχει την δυνατότητα να υπερ – εκμεταλλεύεται νόμιμα, τους υπάρχοντες εργαζόμενους;»
Η ρύθμιση του χρόνο εργασίας
Από τη μεριά της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας δημοσίευμα των Νέων, δήλωσε:
«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ισχύει στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες, ενώ προβλέπεται και από σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ακόμα, και κατά την περίοδο των μνημονίων, ουδέποτε τόλμησε κυβέρνηση να προβλέψει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, αλλά πάντα αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στην διαπραγματευτική ισχύ, ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη.
Στην πράξη ο σχετικός νόμος παραμένει ανενεργός, και οι λίγες περιπτώσεις εφαρμογής του ήταν πάντα με συλλογικές συμβάσεις και για ειδικές περιπτώσεις, όπως η ΣΣΕ για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Όση προπαγάνδα και να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το «εργασιακό νομοσχέδιο» αποτελεί τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους.»
Γιάννης Αλμπάνης – CNN Greece