Ακαρνανικά Νέα

Την απόφαση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση ελήφθη στον χθεσινό «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου και οφείλεται κυρίως στη στάση που κράτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Με δεδομένες τις ιδιαίτερα αρνητικές τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ελληνικό, όλοι ανέμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέληγε στο «παρών».

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση, άλλαξε, όμως, το κλίμα, καθώς πρότεινε να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και να καταψηφιστούν συγκεκριμένα άρθρα που, όπως είπε, επιφέρουν δυσμενείς μεταβολές για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε υπέρ του Ελληνικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική πίσω από την πρόταση Τσίπρα είχε τρεις άξονες:

α) Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, προώθησε τη σύμβαση με τη Lamda, επιχειρώντας ορισμένες αλλαγές. Παράλληλα, θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει και μπορεί να γίνει με επωφελείς όρους για το Δημόσιο.

β) Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι πιθανή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε το έναυσμα για επικοινωνιακό πόλεμο από την πλευρά της κυβέρνησης με κατηγορίες για «αντιεπενδυτική» πολιτική.

γ) Με την ψήφο του ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σήμα τόσο στη μεσαία τάξη όσο και στους επιχειρηματίες ότι έχει αφήσει για τα καλά πίσω του λογικές που κατηγορήθηκαν ως «αντιαναπτυξιακές».

Σημειώνεται, πάντως, ότι στον «πρωινό καφέ» εκφράστηκαν και αντίθετες απόψεις, κυρίως υπέρ του «παρών», όμως, όπως είπε στο iefimerida.gr άνθρωπος που έχει καλή γνώση της χθεσινής συζήτησης, «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αποφασισμένος να το πάρει πάνω του».

Πηγή: iefimerida.gr