Ακαρνανικά Νέα

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, σε ηλικία 99 ετών.

Ο δούκας του Εδιμβούργου πέρασε τις τελευταίες ημέρες του στο κάστρο Γουίνδσορ, με την σύζυγό του, μετά από έναν μήνα σχεδόν παραμονής στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου για λοίμωξη και προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Η αυτού Μεγαλειότητα ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του αυτού βασιλικής υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η αυτού βασιλική υψηλότητα πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Ο θάνατός του βυθίζει την Αγγλία και την βασιλική οικογένεια σε πένθος και δίνει ένα τέλος σε μια ζωή υπηρεσίας στη Βρετανία και την βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασίλισσα που τον λάτρευε από τα εφηβικά της χρόνια.

«Ήταν πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια» είχε δηλώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο δείπνο για την χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1997. «Εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από ότι θα αξιώσουμε ποτέ ή θα γνωρίσουμε ποτέ».

Ο παράξενος, πνευματώδης, πιστός και συχνά αμφιλεγόμενος, δούκας του Εδιμβούργου, ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της βασίλισσας Ελισάβετ και ο άνδρας στον οποίο βασιζόταν πάνω απ’ όλους. Μέχρι το θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος τη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.

Ο διά βίου ρόλος του πρίγκιπα Φιλίππου ήταν να διασφαλίσει πως ποτέ δεν θα απογοήτευε τη βασίλισσα Ελισάβετ και ο μακροχρόνιος γάμος τους ήταν μία από τις πιο γνωστές σχέσεις στον κόσμο.

Πηγή: iefimerida.gr