Ακαρνανικά Νέα

Περίπου 26.452 υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2021 αναμένεται να μείνουν εκτός πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Από αυτούς, περίπου 8.000 υποψήφιοι θα αξιοποιήσουν την εναλλακτική των δημόσιων ΙΕΚ, που δίνεται φέτος για πρώτη φορά, μέσω του δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «ψαλιδίζει» την εισαγωγή στα ΑΕΙ περίπου 9.400 περισσότερων υποψηφίων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα έως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

    Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94

    Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58

    Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70

    Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Πέρυσι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις έλαβαν μέρος συνολικά 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις Πανελλαδικές ήταν 73.687). Συνεπώς, το 2020 έμειναν εκτός 17.052 υποψήφιοι.

Φέτος, στις εξετάσεις συμμετείχαν 90.851 υποψήφιοι, δίνοντας «μάχη» για σχεδόν ισάριθμες θέσεις στις σχολές. Υπολογίζεται λοιπόν ότι, σε σχέση με το 2020, εκτός πανεπιστημίων θα μείνουν λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ενδέχεται να τροποποιηθεί εφόσον:

    υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν και / ή

    επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.

Δημόσια ΙΕΚ

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι απόφοιτοι, όχι μόνον οι εισαχθέντες και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα τροφοδοτεί άμεσα τη ζήτηση που προκύπτει στην αγορά εργασίας.

Όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από κυβερνητικά χείλη, σκοπός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι το Πανεπιστήμιο να αποτελεί δρόμο ζωής για κάθε υποψήφιο και όχι να εγκλωβίζει παιδιά που δεν θα αποφοιτούν ποτέ από αυτό.

Μια αξιόπιστη εναλλακτική για όλους είναι τα Δημόσια ΙΕΚ σε περιζήτητες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου).

Η εναλλακτική του Δημόσιου ΙΕΚ έχει έχει ποσφερόμενες θέσεις κατ’ έτος περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού. Συνεπώς, όχι μόνον οι 9.400 υποψήφιοι που με τα τωρινά δεδομένα μένουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και αυτοί που μπορεί να προστεθούν και αυτοί που θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός, θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Πηγή: iefimerida.gr