Ακαρνανικά Νέα

Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκε τα κρασιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το οινόφιλο κοινό της Ιαπωνίας και της Κορέας, δημιουργώντας προσδοκίες τόσο για αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας στις δύο αυτές ενδιαφέρουσες αγορές αλλά ταυτόχρονα και για καλά εμπορικά αποτελέσματα και πωλήσεις.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος προβολής των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ  της Δυτικής Ελλάδας στην αγορά της Ν. Κορέας,  ολοκληρώθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιλαμβάνει το GrandTasting & Masterclass και είναι σε εξέλιξη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τριών σεμιναρίων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

Masterclass και GrandTasting

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στο ξενοδοχείο GrandHyattSeoul, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ολοήμερη εκδήλωση παρουσίασης οίνων και γευσιγνωσίας (Masterclass και GrandTasting), υπό την διοργάνωση της εξειδικευμένης τοπικής εταιρείας Wine21. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τυφλή δοκιμή 77 κρασιών ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Mοσχάτο Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πάτρας, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΓΕ Αχαΐα, ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας,  ΠΓΕ Ηλεία και ΠΓΕ Λετρίνοι. H εκδήλωση αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από σχεδόν 135 επαγγελματίες οίνου της κορεατικής αγοράς. Το GrandHyattSeoul φιλοξένησε μια εξάωρη γευσιγνωσία κρασιού στο GrandBallroom, ενώ  σε μια άλλη αίθουσα του χώρου, ο Έλληνας MasterofWine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέσω online σύνδεσης από την οινική  σχολή του στην Αθήνα, καθοδήγησε 43 επαγγελματίες οίνου σε μια διεξοδική γευσιγνωσία 12 αντιπροσωπευτικών κρασιών από τις παραπάνω περιοχές.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Η Ακαδημία οίνου Wine Vision στην Κορέα που διευθύνεται από την κ. MoonsongBang, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στα ελληνικά κρασιά, πραγματοποίησε δύο επιτυχημένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας, στις 11 Ιουνίου και 9 Ιουλίου.  Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τυφλή γευσιγνωσία 12 επιλεγμένων οίνων από τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς και παρουσίαση της αμπελοοινικής ιστορίας της περιοχής.  Σε κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 21 επαγγελματίες από τον χώρο των HORECA και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σημειώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα  σεμινάριο στην Ακαδημία WineVision, στις 6 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι καθοριστική είναι και η συμβολή του Γραφείου ΟΕΥ Σεούλ, με το οποίο συνεργάζεται η WIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ο εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος καθώς και η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση των δράσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. K. Δίκαρου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, ο οποίος παρευρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις, όλες οι ανωτέρω δράσεις κρίνονται ως ιδιαίτερα επιτυχημένες, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον και προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών επισκεπτών, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της επιδημιολογικής συγκυρίας.  Σημειώνουμε επίσης ότι το Γραφείο ΟΕΥ έχει αναλάβει να καταγράψει τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων προκειμένου να προωθηθούν τα στοιχεία αυτά στα οινοποιεία, δεδομένου ότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τυφλή δοκιμή των κρασιών, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δράσεις προώθησης των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κορέα, υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013. Η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2022-2023 προς την κατεύθυνση της αύξησης αναγνωρισιμότητας των  κρασιών ΠΟΠ / ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.