Ακαρνανικά Νέα

Κόκκινη κάρτα σε εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση κινδυνεύουν να δουν από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Αρχικά γνωρίζαμε ότι όποιος έκανε τις δύο δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό θεωρούνταν εμβολιασμένος. Ωστόσο, αυτό αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά επτά μηνών από τη δεύτερη. Δηλαδή αν κάποιος 60αρης έκανε τη δεύτερη δόση εμβολίου στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου και δεν έχει κάνει ακόμη την τρίτη δόση εμβολίου, θα μπορεί να κινηθεί με τους ισχύοντες περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως εστίασης, ψυχαγωγίας, σε γυμναστήρια ή γήπεδα, καθώς θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, αναμένεται ότι θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 αναμένεται ότι θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες ψηφίστηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Την έναρξη ισχύος του μέτρου για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση, από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο.

ΕΘΝΟΣ