Οι πρωτοφανούς σφοδρότητας πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο άφησαν πίσω εκατόμβη νεκρών και ανυπολόγιστες ζημιές.
«Πλημμύρα ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ την τρομακτική καταστροφή που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 130 ανθρώπων και προξένησε ανυπολόγιστες ζημιές στο κρατίδιό του και στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν συνέδεσαν τις πρωτοφανούς σφοδρότητας πλημμύρες στη Γερμανία με την κλιματική κρίση.
Μεταξύ των νεκρών στη Ρηνανία-Παλατινάτο περιλαμβάνονται 12 ένοικοι κέντρου για ανθρώπους με αναπηρία. Το προσωπικό του κέντρου δεν πρόλαβε να τους μεταφέρει όλους στον πρώτο όροφο την ώρα που πλημμύριζε το ισόγειο από τα νερά του γειτονικού ποταμού Αρ. «Είμαι συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Στην ώρα της ανάγκης, η χώρα μας είναι ενωμένη».
Χθες οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν, αλλά οι διασώσεις εγκλωβισμένων συνεχίστηκαν στην πόλη Ερφσταντ της Βεστφαλίας. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας καταρρεύσεων στην πόλη αυτή, καθώς τα θεμέλια των σπιτιών τους υποχώρησαν λόγω καταβύθισης του εδάφους. «Δεν γνωρίζουμε αριθμό νεκρών, υποθέτουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολη η διαφυγή», ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. Στο πλημμυρισμένο προάστιο Εραγκ της πόλης Τρίερ οι Αρχές επέτρεπαν στους κατοίκους των σπιτιών να εισέλθουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσα σε αυτά, ώστε να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα. Στο Σουλντ της Βεστφαλίας οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν εφιαλτικές: «Ηταν τραγικό να μην μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους. Δεξιά τους και αριστερά τους τα σπίτια κατέρρεαν και αυτοί μας έγνεφαν από τα παράθυρα», είπε ο κάτοικος του χωριού Φρανκ Τιλ. Τουλάχιστον 700 στρατιώτες μετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης, καθαρισμού δρόμων και επισκευής υποδομών.
Εν τω μεταξύ, στις τηλεφωνικές γραμμές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας μόνο μίας περιφέρειας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καταγράφηκαν 1.300 αγνοούμενοι, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν όλοι οι αγνοούμενοι βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο. Ενδέχεται να πρόκειται για πολλαπλές εγγραφές ή για ανθρώπους που έχουν μεν βρει ασφαλές καταφύγιο, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους λόγω κατάρρευσης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνοδεύτηκε σε κάποιες περιπτώσεις από λεηλασίες καταστημάτων, αδίκημα για το οποίο συνελήφθησαν πέντε άτομα.
Στο Βέλγιο, οι νεκροί έφθασαν τους 20, με τις πλημμύρες να καλύπτουν δρόμους ιστορικών πόλεων όπως η Λιέγη. Στους ποταμούς Μεζ και Ριρ η στάθμη των υδάτων έφθασε σε ύψη-ρεκόρ, ξεπερνώντας τη στάθμη που οδήγησε στις μεγάλες πλημμύρες του 1993 και του 1995. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε την επαρχία Λίμπουρχ, στα νότια της χώρας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Εγκαταλείψτε αμέσως τα σπίτια σας και βρείτε ασφαλές καταφύγιο. Το φράγμα έχει μία μεγάλη τρύπα», ανέφερε η οδηγία των Αρχών προς τους κατοίκους τεσσάρων χωριών. Στην πόλη Βένλο εκκενώθηκε νοσοκομείο, ενώ στην πόλη Βάλκενμπουρχ εκκενώθηκαν οίκοι ευγηρίας και καταστράφηκε τουλάχιστον μία γέφυρα.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα εξαιτίας της πλημμύρας, «ακόμη και τα ρούχα που φορούσαν», και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια. Υποσχέσεις για μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών είχε δώσει ήδη από την Πέμπτη και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. «Η ένταση και η διάρκεια των φαινομένων είναι, όπως μας λέει η επιστήμη, ξεκάθαρη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά δείχνει πόσο επείγον είναι να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» οφείλεται στην πιο αργή κυκλοφορία του «τζετ στριμ», του ρεύματος που περιτριγυρίζει την Αρκτική. «Θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα έχουμε όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα», σημείωσε ο Αρμιν Λάσετ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ