Ακαρνανικά Νέα

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Στα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε συνάρτηση με τις αντοχές των ταμείων του κράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο των μέτρων στήριξης θα περιλαμβάνει:

· Αποζημιώσεις εργαζομένων για αναστολές συμβάσεων σε κλειστές (και μόνον) επιχειρήσεις

· Παράταση στο πρόγραμμα Συν-Εργασία με το οποίο ο εργοδότησης πληρώνει μισό μισθό για μισό ωράριο, ενώ το κράτος συμπληρώνει 30% του μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές έως τον πλήρη  μισθό του εργαζόμενου.

· Μηδέν ενοίκιο για κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή και τον Απρίλιο: η απαλλαγή θα επεκταθεί και τον Απρίλιο και θα καλύψει εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις Εστίασης, Τουρισμού, Μεταφορών, Πολιτισμού, Αθλητισμού,

· Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 για περισσότερους και με περισσότερα χρήματα: τουλάχιστον 1.000 ευρώ αντί 500 που ίσχυσε στην 6η. Και σχεδιάζεται “by pass” στον «κόφτη» που ίσχυσε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και εξαιτίας του οποίου έχασαν την επιδότηση επιχειρήσεις λανεμπορίου, εστίασης και τουρισμού. Αυτό που επιδιώκεται είναι να μη συμβεί ξανά αυτό για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

· Αναδρομικά δώρο 30% ή 50% για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1-3 αν είχαν πτώση τζίρου 15% ή 30% και άνω αντίστοιχα

· Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την οκτάμηνη επιδότηση μέχρι 90% (από Μάιο ως Δεκέμβριο) των δόσεων δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη.

· Επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζόμενους, οι οποίες είχαν ζημιές το 2020: θα αφαιρούνται από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν στους προσεχείς οκτώ μήνες μέχρι τέλος του έτους, ένα μεγάλο μέρος από τα πάγια έξοδα που πλήρωσαν ως δαπάνες λειτουργίας τους, όπως λογαριασμοί, ενοίκια κι ασφαλιστικές εισφορές –εφόσον δεν επιδοτήθηκαν ήδη για όλα αυτά.