Ακαρνανικά Νέα

10 Σεπτεμβρίου 2024 06:28
10 Σεπτεμβρίου 2024 06:28

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την ψήφο αποδήμων και τη νέα ρύθμιση που προανήγγειλε η κυβέρνηση σχετικά με κατάργηση των περιορισμών για ένταξη των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.

Απαντώντας σε κοινή δήλωση των Γιώργου Κατρούγκαλου, Θεοδώρας Τζάκρης και Κώστα Ζαχαριάδη που έκαναν λόγο για «πυροτέχνημα» του υπουργού Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης αναφέρει:

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. 

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. 

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας

Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.  Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Νωρίτερα, μέσω της προαναφερθείσας δήλωσης των τριών στελεχών του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε απορρίψει επί της ουσίας το νέο σχέδιο νόμου και γνωστοποίησε πως καταθέτει τη δική του τροπολογία, υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζει χωρίς περιορισμούς την συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρας Τζάκρη. Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η κ. Τζάκρη έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς», τονίζοντας ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει, παρά το γεγονός ότι κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων πριν ενάμιση χρόνο, είχε ταχθεί υπέρ περιορισμών. 

«Πατώντας» σε αυτή την αντίφαση, τη σκυτάλη πήρε σήμερα η κυβέρνηση, που μέσω του κ. Βορίδη, αλλά και της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, προανήγγειλαν ότι άμεσα θα καταθέσουν τροπολογία για άρση των περιορισμών, πετώντας έτσι το «μπαλάκι» στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι για το εν λόγω σχέδιο νόμου χρειάζονται 200 ψήφοι στη Βουλή. 

Εν τω μεταξύ, θετικό απέναντι στη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, ασκώντας παράλληλα κριτική προς το Μαξίμου, δήλωσε το ΚΙΝΑΛ

Τι ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω δήλωσης Κατρούγκαλου – Τζάκρη – Ζαχαριάδη:

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
 
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ