Ακαρνανικά Νέα

Η άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων σε όλη την χώρα, έχει επιπτώσεις κατά πως φαίνεται και στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.

Συγκεκριμένα τα αγριογούρουνα κυκλοφορούν σε αγέλες και ανεξέλεγκτα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της πόλης μας προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις, ευτυχώς μέχρι στιγμής, ατυχήματα.

Μάλιστα την Παρασκευή 7 Ιουλίου τα χαράματα αυτοκίνητο ΙΧ που οδηγούσε αλλοδαπός, συγκρούστηκε με αγριογούρουνο στον νέο δρόμο Ακτίου – Αγίου Νικολάου, προκαλώντας υλικές ζημιές στο όχημα του άτυχου τουρίστα αλλά και τον θάνατο του αγριογούρουνου.

Πάνω από 100.000 τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Άρτεμις» που καταγράφει την κυνηγετική κάρπωση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στη χώρα, ο οποίος υπολογίζεται με μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα και προκύπτει από τον διπλασιασμό του αριθμού των ζώων που θηρεύτηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου.

«Τα στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που υλοποιεί το πρόγραμμα ”Άρτεμις” αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 1998 – 1999 θηρεύτηκαν 18.600 αγριόχοιροι, ενώ τις χρονιές 2008-2009, 27.300 αγριόχοιροι και την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019, 55.400 αγριόχοιροι» εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης, δασολόγος, μηχανολόγος μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Όπως τονίζει, σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, εφόσον την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019 θηρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα 55.400 αγριόχοιροι, ο πληθυσμός τους την επόμενη κυνηγετική περίοδο 2019 – 2020 ήταν πάνω από 100.000. Κάνει δε λόγο για αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων από δεκαετία σε δεκαετία.

Έτσι καλό θα είναι όλοι μας να είμαστε προσεχτικοί όταν οδηγάμε καθώς τα αγριογούρουνα κυκλοφορούν πολύ συχνά στους δρόμους.