Ακαρνανικά Νέα

Μέχρι τον Ιανουάριο θα εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όλες οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας των αρχαιολογικών χώρων της Νικόπολης, που θα υποβληθεί για ένταξη στο κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είτε το 2024 είτε το αργότερο το 2025.

Παράλληλα και μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση διάφορων μελετών που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, ενώ το ίδιο διάστημα, μελέτες που είναι ήδη ώριμες θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης και μια σειρά από έργα, όπως το κτίριο υποδοχής και η ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου.

Αυτά ήταν τα βασικά αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, Στράτου Ιωάννου και θέμα την ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

«Θεωρώ πως είμαστε τυχεροί, που η Υπουργός κα Μενδώνη δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Μνημεία της Ουνέσκο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας.

«Η αποτελεσματικότητά της είναι γνωστή και για αυτό είμαι σίγουρος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Η σημασία που δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο συγκεκριμένο θέμα, είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποδεικνύει και η συμμετοχή στη σύσκεψη του Περιφερειάρχη», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

ertnews.gr