Ακαρνανικά Νέα

Ένα κρυφό διαμαντάκι που αξίζει να ανακαλύψετε – Δείτε τις φωτογραφίες.

Η Ροδαυγή είναι ένα από τα χωριά που κανείς ταξιδιώτης δεν περιμένει να συναντήσει στην Άρτα. Πρόκειται για το κρυφό διαμαντάκι του νομού και έναν προορισμό που αμέσως κερδίζει τις εντυπώσεις.

Με πλεονέκτημα το γεγονός ότι περιβάλλεται από τον επιβλητικό όγκο των Τζουμέρκων, όποιος δεν έχει βρεθεί σε αυτόν τον τόπο, πρέπει σίγουρα να προγραμματίσει ένα ταξιδάκι μέχρι εκεί.

Χτισμένη σε μια υπέροχη και κατάφυτη πλαγιά, η Ροδαυγή είναι το κρυμμένο στολίδι της Άρτας, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ένα υπέροχο χωριό σε απόσταση μόλις 24 χλμ. από την Άρτα, σε υψόμετρο 740 μέτρων και με ελάχιστους κατοίκους, που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων με την παρθένα και ανέγγιχτη φυσική ομορφιά των βουνών, καθώς και την επίσκεψη στον ποταμό Άραχθο, που γοητεύει τους πάντες όλες τις εποχές του χρόνου με τις υπέροχες διαδρομές του.

Το «καμάρι» του χωριού και των κατοίκων του είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Ροδαυγής, η οποία θεωρείται μία από τις παλαιότερες σε ολόκληρη την Ήπειρο και έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο. Με τυπικά χαρακτηριστικά της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, χρονολογείται από το 1804 και ξεχωρίζει για το ψηλό πέτρινο καμπαναριό, τα εντυπωσιακά σκαλιά που οδηγούν στο ναό και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο εσωτερικό του.

Ο γέρικος πλάτανος στην κεντρική πλατεία του χωριού μετρά ύψος 17 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το λαογραφικό μουσείο της Ροδαυγής όπου εκτίθενται παλιά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές ενασχολήσεις των κατοίκων της.

Γνωριμία με την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά της περιοχής

Τέλος, οι φυσιολάτρες δεν πρέπει να παραλείψουν μια βόλτα στο Φαράγγι Κακολάγκαδου ή Χάβου, με την εντυπωσιακή χαράδρα και την συγκλονιστική ομορφιά του.

Στα όσα, βέβαια, χαρακτηρίζουν το χωριό η απρόσκοπτη θέα στο φυσικό τοπίο των Τζουμέρκων, της Πίνδου και των Άγραφων ολόγυρά της καθώς και προς την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

newsbeast.