Ίσως να ακούγεται παράξενο, αλλά η πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας είναι τώρα, παρά τους εμβολιασμούς- που δημιουργούν αναμφισβήτητα ελπίδα- και το γεγονός ότι η γνώση, η ωριμότητα απέναντι στη νόσο αλλά και κάποια εργαλεία, όπως τα self test, δημιουργούν νέα δεδομένα.
«Η πιο δύσκολη ώρα της δημόσιας υγείας είναι τώρα, καθώς η κόπωση- ψυχική και σωματική- μας έχει “χτυπήσει” την πόρτα, οι μεταλλάξεις του ιού είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, και το υγειονομικό σύστημα της χώρας- οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ειδικότερα- οδεύουν προς πλήρωση και επομένως, επικροτώ τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για απαγορευτικό στο λιανεμπόριο, σε Αχαΐα Κοζάνη και Θεσσαλονίκη» αυτό τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Διευθυντής Τομέα Τεχνολογιών Διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αφορμή για την συζήτηση αυτή, αποτελούν τα πολύ επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία, τα νέα δεδομένα που έχουμε στη χώρα μας, αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, τον ερχομό των αυτοδιαγνωστικών τεστ- των γνωστών self test- τον εμβολιασμό, αλλά και το απαγορευτικό των λοιμωξιολόγων σε τρεις κόκκινες περιοχές της χώρας, το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια δυσαρέσκεια στους επαγγελματίες του λιανεμπορίου.
Φυσικά από την συζήτησή μας, δεν θα μπορούσε να λείψει και η εκτίμηση για τη μελέτη των λυμάτων και τι μας διδάσκουν, καθώς ο καθηγητής Σαρηγιάννης λόγω αντικειμένου έχει πολλά να μας πει.
Πίεση μέχρι τις 28 Απριλίου
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και θα εξακολουθήσει να είναι, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Απριλίου.
Επομένως, το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι σίγουρα πολύ δύσκολο, ωστόσο θα λέγαμε αναγκαίο, καθώς οι πολίτες -και όλοι μας- έχουν κουραστεί πάρα πολύ εδώ και ένα χρόνο, επισημαίνει και συνεχίζει:
«Αντιλαμβάνομαι δε απόλυτα την αγωνία των επιχειρηματιών και των ανθρώπων που διατηρούν καταστήματα να παραπονιούνται. Ας είμαστε ειλικρινείς, πολλοί άνθρωποι με κλειστά εδώ και έναν χρόνο τα μαγαζιά τους, δεν έχουν να φάνε. Είναι θέμα επιβίωσης και όχι απλά δυσπραγίας. Επομένως θα σας έλεγα, ότι εάν το άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, γίνει με λελογισμένο ρίσκο, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και το εγχείρημα να δουλέψει σωστά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τα self test με όρους υποχρεωτικότητας
«Ας μην ξεχνάμε τους εμβολιασμούς– που θα δώσουν μία λύση μακροπρόθεσμα- που συνεχίζονται απρόσκοπτα, αλλά και το όπλο των self test, που ξεκινούν και τα οποία έρχονται σίγουρα σε μία πολύ σημαντική συγκυρία.
Αρκεί τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, να γίνουν με όρους υποχρεωτικότητας στους εργασιακούς όρους, με συχνότητα και φυσικά ομαδικά.Το Νοέμβριο επίσης, είχαμε πολλές εφεδρείες, ενώ τώρα τα πράγματα επιδημιολογικά και υγειονομικά είναι πολύ πιο δύσκολα», υπογραμμίζει επίσης ο κ. Σαρηγιάννης, και προσθέτει:
«Γι’ αυτό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για αυτό είναι ανασφαλές να αφήσουμε τις κόκκινες περιοχές να ανοίξουν».
Πολύ μεταδοτική η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Αναφορικά με το θέμα των μεταλλάξεων, ο καθηγητής επισημαίνει ότι δυστυχώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη συνεχίζει, δεν σταματά στην ανοσία και ο ιός μέσα από τη μετάλλαξη αυτή, είναι 31% πιο μεταδοτικός.
Είναι σαν να έχουμε ένα νέο ιό.
Το lockdown αποδίδει κατά 25%
Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με την άποψη μεγάλου μέρους της κοινότητας, που αναφέρει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και ότι είχαμε το χειρότερο lockdown της Ευρώπης, ο κ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζει ότι διαφωνεί κάθετα με την λογική αυτή.
Τα μέτρα φυσικά και αποδίδουν, αλλά σε ποσοστό κατά 25% από τον Μάρτιο του 2020, επισημαίνει και προσθέτει:
«Και αυτό, είναι εύλογο να το αντιληφθεί κανείς, διότι αφενός η φύση του ιού έχει αλλάξει, υπάρχει πλέον η δυναμική των μεταλλάξεων, η οποία συχνά μπορεί να είναι απρόβλεπτη, ενώ μην ξεχνάμε και την κόπωση που διακατέχει όλους μας. Συνεχίζουμε να διατηρούμε τις ίδιες συνήθειες, πηγαίνουμε στο φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ και διατηρούμε οι περισσότεροι από εμάς, ένα σημαντικό σημείο των επαφών μας. Λειτουργούμε λίγο σαν… ατρόμητοι και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. Διότι ακόμη και εμβολιασμένοι, παρατηρούμε ότι είναι ευάλωτοι. Πέρσι ωστόσο, είμασταν αρκετά φοβισμένοι, δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, ούτε μεταλλάξεις, έτσι πειθαρχήσαμε στην πρωτόγνωρη κατάσταση και στην πρώτη καραντίνα. Το φετινό τρίτο κύμα είναι πρωτοφανές και έντονο, εκτός από τις μεταλλάξεις του ιού, υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά, κόπωση, ενώ πλέον πολλοί νεότεροι νοσούν, διότι δεν προσέχουν».
Στο σημείο αυτό, ο Σαρηγιάννης, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του 86χρονου πατέρα του, ο οποίος αν και εμβολιασμένος, νόσησε από COVID -19, εξαιτίας μία μετάγγισης σε νοσοκομείο.
Ο πατέρας του έχει και υποκείμενο νόσημα.
Η κλιματική αλλαγή ευνοεί τις πανδημίες
Στην συνέχεια ο καθηγητής, αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία δυστυχώς ευνοεί τις πανδημίες και γενικότερα τις υγειονομικές κρίσεις.
«Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς πρόληψης και πρόγνωσης για το περιβάλλον, μπορούμε να φτιάξουμε δείκτες και να συνεργαστούμε αρμονικά, όλοι οι φορείς», επισημαίνει και προσθέτει:
«Μην ξεχνάμε ότι Υγεία και Περιβάλλον, είναι άρρηκτα δεμένες έννοιες. Θα πρότεινα λοιπόν στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, να διατηρήσουμε τις καλές πρακτικές που έχουμε αποκτήσει σε θέματα δημόσιας υγείας. Είδαμε όλοι πόσο καλό μας κάνει ο κωδικός 6. Μπορούσατε για παράδειγμα να φανταστείτε τόσο κόσμο να περπατάει και να αθλείται… αυτό το κατάφερε η πανδημία και οι νέες υγειονομικές συνθήκες».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζει ότι:
«Η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε πανδημίες και ήρθε ο καιρός, να υλοποιήσουμε συνεργασίες win-win. Υπάρχουν επιλογές και πρέπει να τις ακολουθήσουμε.
Εάν ήμασταν Φινλανδοί, θα είχαμε πεθάνει σε τόσο τρομακτικές συνθήκες ψύχους. Ακόμη και στις ΗΠΑ, στη χώρα του ατομισμού, η δημιουργία συλλογικής δράσης με αυτό-οργάνωση είναι συγκλονιστική».
Η «δύναμη» των λυμάτων
Ο καθηγητής αναφέρθηκε αναλυτικά και στο θέμα των λυμάτων, το οποίο βρίσκεται στην απόλυτη προτεραιότητα της μελέτης του καθηγητή Σαρηγιάννη και των συνεργατών του κ.κ. Σπύρου Καρακίτσιου ερευνητή, βιολόγου μηχανικού, Γιάννη Πετρίδη βιοπληροφορικού, Αχιλλέα Καρακολτζίδη χημικού μηχανικού, Ηλία Φρύδαιολόγου και Μαριάνθης Κερμενίδου περιβαλλοντικής μηχανικού.
Τα λύματα είναι κομμάτι της ζωής μας και της ανθρώπινης λειτουργίας, τονίζει ο καθηγητής και συμπληρώνει:
«Ο πρώτος εγκέφαλος είναι το έντερο, γιατί συνδέεται απόλυτα με όλες τις λειτουργίες μας ως κοινωνικά όντα. Τα λύματα επομένως δείχνουν με ευκρίνεια και αποτυπώνουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπου, εάν έχουμε αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, χρήση ναρκωτικών, πόσο αυξημένο είναι το ιικό φορτίο. Δείχνουν επίσης τις μεταλλάξεις, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι τα λύματα μπορούν να μας βοηθήσουν στο να κάνουμε ακόμη καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. Σήμερα έχουμε πράγματι μία καλή εικόνα.Τα λύματα συνδέονται επίσης με το ύψος της διασποράς».
Ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο που καταφέραμε και υλοποιήσαμε ένα Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, προκειμένου να δίνει πληροφορίες στον ΕΟΔΥ και οφείλουμε να πούμε, ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συντονισμένης προσπάθειας.
«Αυτό που χρειάζεται, είναι να οργανωθούμε καλύτερα διεπιστημονικά», σημειώνει.
Η υγεία μας είναι συνυφασμένη με την υγεία του Περιβάλλοντος
Ποιο είναι το νόημα, όμως, της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας –που συμπίπτει με την συνέντευξη του κ. Σαρηγιάννη;
«Η Παγκόσμια ημέρα Υγείας σηματοδοτεί το υψηλότερο αγαθό, που το ξεχνάμε, και είναι η υγεία. Και καθώς είναι αγαθό, πρέπει να το μοιραζόμαστε. Επίσης να θυμόμαστε, ότι η υγεία η ατομική, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την υγεία του περιβάλλοντος, με αυτό που λέγεται Γη και οικοσύστημα, όπου βλέπουμε πόσο μπορεί να μας επηρεάσει στην πορεία της ζωής μας».
Cnn.gr