Ακαρνανικά Νέα

Παραγωγοί, φορείς και επιχειρηματίες της Βόνιτσας είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις ιδέες τους και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον Aντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, τον Aντιδήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Δημήτριο Βίτσα και τα μέλη του ΣΕΑΔΕ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δικτύου: «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» που έγινε τη Πέμπτη 14 Απριλίου 2022,  στον πρόσφατα ανακαινισμένο Πολυχώρο του Δήμου στη Βόνιτσα.

«Η ΠΔΕ και τα όργανα της πρέπει να κάνουν πράξη την αποκέντρωση. Εμείς ως ΣΕΑΔΕ το κάνουμε και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε συνάντηση στην Βόνιτσα παρουσία της τοπικής αρχής και επιχειρήσεων με βασικά θέματα την δρομολογημένη πλέον κατασκευή μαρίνας στην Βόνιτσα (ενταγμένο έργο 3,7εκ ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) αλλά και αυτήν στην Πάλαιρο», είπε ο κ. Ζαΐμης, σημειώνοντας ότι  υπάρχει μια σημαντική τουριστική και κατασκευαστική ανάκαμψη της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως με επίκεντρο τις νέες δρομολογημένες μαρίνες και τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα αλλά και γενικότερα με την οικιστική ανάπτυξη.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας , Σπήλιος Λιβανός, αφού συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη  και τα μέλη του Δικτύου για τη διοργάνωση και τη συνολικότερη δράση και συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της περιοχής, τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και, ειδικότερα, η περιοχή της Βόνιτσας και του Ξηρόμερου. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οφείλουμε όλοι μαζί, κεντρικό κράτος, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι, με συνεργατικότητα και όραμα να τις αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες και να στηρίξουμε τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marnet Νίκος Φλώριος αναφέρθηκε διεξοδικά στη Μαρίνα της Βόνιτσας, στις υποδομές  του καταφυγίου, στα λειτουργικά προβλήματα και στους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους όπως: «Ορθολογική ανάπτυξη του θαλασσίου  μετώπου της πόλης, άρτια οργάνωση των λιμενικών λειτουργιών, καθώς και των σχετικών χρήσεων στη χερσαία λιμενική ζώνη, διαχωρισμός και αποφυγή επικαλύψεων των διαφορετικών λιμενικών δραστηριοτήτων, πλήρης αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των σκαφών αναψυχής, με διαμόρφωση μιας νέας σύγχρονης υψηλού επιπέδου μαρίνας, με στόχο την  αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, αναβάθμιση του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου με σύγχρονες υποδομές και αντιμετώπιση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων (προσάμμωση) του υφιστάμενου λιμένα».

Ταυτόχρονα, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για τη Δυτική Ελλάδα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, της παραγωγής, της απασχόλησης και γενικότερα της ευημερίας του τόπου, όπως τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Δ.Ε. Μιχάλης Γούδας μιλώντας στη συνεδρίαση για την εφαρμογή της Αγροτικής Περιφερειακής Πολιτικής στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. «H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα,  προκειμένου να συμπορευτεί με τις απαιτούμενες πρακτικές που έχουν γίνει δομικά στοιχεία της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και έχει ήδη καθορίσει τις προτεραιότητες της αγροτικής της πολιτικής που εστιάζουν:στην αύξηση της εξωστρέφειας και την ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των αγροτικών μας προϊόντων, στην αναγνώριση και ανάδειξη των τοπικών αγροδιατροφικών μας προϊόντων και την ενίσχυση του brandname,  στη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, την κατοχύρωση ιδιαίτερων προϊόντων της  ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ και στη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για τη χρηματοδότηση έργων», ανέφερε ο κ. Γούδας.

Τη διοργάνωση της συνεδρίασης ανέλαβε ο συντονιστής του ΣΕΑΔΕ, Δημήτρης Μπαρμπούνης, ενώ πολλά μέλη παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης.