Ακαρνανικά Νέα

“Η χθεσινή (19/03) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης της παράταξης μας κατέληξε σε ένα σημαντικό πλαίσιο αποφάσεων θετικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για τη συνολική αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην περιοχή μας.

1. Προγνωστικά τεστ

Προγραμματισμός και διασφάλιση της χρηματοδότησης δωρεάν περιοδικών και μαζικών προγνωστικών ελέγχων σε κοινότητες, όπως η εκπαιδευτική και υγειονομική αλλά και σε χώρους που θα υποδείξει η ιατρική κοινότητα για τη μόνιμη χαρτογράφηση και παρακολούθηση της εξέλιξης του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

2. Εμβόλια (Εμβολιαστικά κέντρα)

Άμεση λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων που δεν λειτουργούν μέχρι σήμερα, παρότι έχουν προσδιορισθεί από το Υπουργείο Υγείας. Δεν γίνεται οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να χρειάζεται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιασθούν.

 Εμβολιασμός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων πριν το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους

3. Προσωπικό (Μόνιμο + Προκηρύξεις)

Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω της μονιμοποίησης ή της ισχυρής μοριοδότησης του υφιστάμενου επικουρικού προσωπικού και προκήρυξη νέων θέσεων για τις περιφερειακές δομές υγείας της Περιφέρειας.

Άμεση τοποθέτηση Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ένταξη των Υγειονομικών και Νοσοκομειακών επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά

4. Λειτουργική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κέντρων Υγείας

Ουσιαστική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας με πόρους που θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είτε από το ΠΔΕ είτε μέσω ένταξης στο ΠΕΠ. Διερεύνηση της ένταξης των Κέντρων Υγείας σε Ενεργειακή Κοινότητα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους.

5. Μεταφορά μαθητών

Ανασχεδιασμό του πλάνου μεταφορών των μαθητών με γνώμονα τη διασφάλιση του περιορισμού της διασποράς του ιού

6. Έκτακτες κλινικές COVID

 Αντιμετώπιση της διαφαινόμενης μετατροπής των μεγάλων νοσοκομείων σε μονοθεματικές δομές περίθαλψης περιστατικών COVID με την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ή και επίταξη δομών του Ιδιωτικού τομέα.

7. Θεσμικές αλλαγές

Μεταφορά το αρμοδιοτήτων της υγείας στην περιφέρεια, ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς την Περιφερειακή διακυβέρνηση και την αποκέντρωση.

     Η εισήγηση της παράταξης μας που αναδείκνυε όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης αλλά έκανε και θετικές προτάσεις, βρήκε θετική ανταπόκριση από το σύνολο των επιστημονικών φορέων και των συνδικαλιστικών ενώσεων, σε αντίθεση με την Περιφερειακή αρχή που τα είδε όλα καλώς καμωμένα από την Κυβέρνηση, αλλά εν τέλει ψήφισε όλες τις προτάσεις μας οι οποίες αναδείκνυαν την ανεπάρκεια της Κυβερνητικής πολιτική

     Η Περιφερειακή αρχή, δυστυχώς, απέδειξε με τον πιο τρανό τρόπο ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει κομματικός τοποτηρητής της Κυβέρνησης, μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και σε διάσταση με την ίδια την πραγματικότητα.

     Κύριοι της Περιφερειακής αρχής, έχετε την τύχη να έχετε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση η οποία πραγματικά έχει θετικό και προωθητικό ρόλο στη λειτουργία του θεσμού προς όφελος των πολιτών.

Αποφασίστε ποιος είναι ο δικός σας ρόλος. Περιφερειακή αυτοδιοίκηση ή κυβερνητικοί εκπρόσωποι ;”