Ακαρνανικά Νέα

Σε μεγάλη κερδισμένη της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα αναδείχθηκε η Λευκάδα, καθώς έγιναν σημαντικές, επίσημες ανακοινώσεις τόσο για μεγάλα έργα υποδομής όσο και για τη λειτουργία τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος βρέθηκε στην Κέρκυρα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του και να συζητήσουν τόσο τα μεγάλα έργα, όσο και το θέμα της παραμονής της Λευκάδας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που στη συνέχεια εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Βουλευτής αρχικά παραβρέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, για θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η Υφυπουργός Τουρισμού, κ.Σοφία Ζαχαράκη, και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ.Γιώργος Μαυρωτάς.
Στη συνέχεια, ο κ.Καββαδάς παρακολούθησε την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς του Αναπτυξιακού Σχεδίου Ιονίων Νήσων, καθώς και από τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο, και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδη Κράτσα. Παρουσιάστηκε ένας αναλυτικός οδηγός, με περισσότερα από 260 έργα τα οποία προγραμματίζει η Κυβέρνηση για τα Επτάνησα με ορίζοντα το 2030. Τόσο κατά την παρουσίαση, όσο και στον σχετικό οδηγό που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώθηκε η δρομολόγηση της υλοποίησης πολλών μεγάλων και μικρών έργων υποδομής. Μερικά από αυτά είναι:

 • Η υποθαλάσσια ζεύξη, που βρίσκεται σε στάδιο μελετητικής ωρίμανσης και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 60 με 80.000.000 ευρώ.
 • Η Μαρίνα στο Βλυχό, 848 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής από 8 έως 50 μέτρα, με προϋπολογισμό 47.000.000, για την οποία κατατέθηκαν οι μελέτες χωροθέτησης στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων.
 • Τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων στη Λευκάδα και απορριμμάτων στο Δήμο Μεγανησίου, συνολικού προϋπολογισμού 11.200.000 ευρώ.
 • Τα αποχετευτικά δίκτυα Νικιάνας, Επισκόπου, Λυγιάς, Καρυωτών, Απόλπαινας και Τσουκαλάδων, προϋπολογισμού 14.573.000 ευρώ, που εντάχθηκε σε πρόγραμμα υλοποίησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους πόρους.
 • Το Αστυνομικό Μέγαρο, όπου προχωρά η πρώτη φάση του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 5.240.000 ευρώ και θα συμβασιοποιηθεί εντός του 2023.
 • Το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας, όπου υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωσή του με προϋπολογισμό 6.450.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έπειτα από την παραχώρησή του σε χρόνο ρεκόρ στο Δήμο Λευκάδας.
 • Η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Βασιλικής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες με προϋπολογισμό 1.788.093 ευρώ.
 • Η κατασκευή της περιφερειακής οδού της πόλης της Λευκάδας προϋπολογισμού 3.674.800 ευρώ.
 • Η ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, έργο που θα μπει στο στάδιο των μελετών, χρηματοδοτούμενων με 2.000.000 ευρώ από εθνικούς πόρους.
 • Ο αγωγός ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, προϋπολογισμού 140.000.000 ευρώ, για τον οποίο η σύμβαση υλοποίησης θα υπογραφεί εντός του 2023.
 • Η ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας για τη στέγαση τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα, προϋπολογισμού 1.840.000 ευρώ, που βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής της σύμβασης.
 • Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης του 2025.
 • Η λιμνοδεξαμενή Βασιλικής, έργο προενταγμένο στο ΠΑΑ 2023-2027 με προϋπολογισμό 12.000.000 ευρώ, το οποίο δημοπρατείται εντός του 2023
 • Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας σε Λευκάδα και Μεγανήσι, με προϋπολογισμό περίπου 8.000.000 ευρώ.
 • Οι μελέτες για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που συμβασιοποιήθηκαν με προϋπολογισμό 1.739.891 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025.
 • Πρόγραμμα για τον χαρακτηρισμό των κοινόχρηστων δρόμων ανά Δήμο, ο οποίος προχωρά για τη νησιωτική Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 30.000.000 €.
  Στο περιθώριο της παρουσίασης ο Βουλευτής είχε μία εγκάρδια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με τους Βουλευτές των Ιονίων Νήσων, όπου συζητήθηκαν με τον Πρωθυπουργό ζητήματα των περιφερειών τους.
  Τέλος, ο Βουλευτής παραβρέθηκε στην κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού, στο κατάμεστο, γεμάτο παλμό και ενθουσιασμό, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, η οποία επίσης επικεντρώθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε σε όλους τους τομείς τα προηγούμενα 4 χρόνια στα Ιόνια Νησιά, καθώς και στον μελλοντικό σχεδιασμό για την στήριξη και ανάπτυξη της Επτανήσου.
  Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέμα της λειτουργίας τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα, επιβεβαιώνοντας ότι, εφόσον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμφωνεί, υπάρχει η πρόθεση για ίδρυση ελκυστικών και βιώσιμων τμημάτων που θα έχουν ζήτηση και στην αγορά εργασίας.
  Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
  «Η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα αποδείχθηκε ορόσημο για τη Λευκάδα, και πιστεύω ότι σε αυτό θα συνηγορήσουν όλοι όσοι εκπροσώπησαν το νησί μας. Όσα ακούσαμε, τα πεπραγμένα αλλά κυρίως το σχέδιο για το νησί μας τα επόμενα χρόνια, μας άφησαν όλους με ένα αίσθημα ικανοποίησης και αισιοδοξίας.
  Η Λευκάδα βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος των Ιονίων Νήσων, όσο και στην κεντρική ομιλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος δημόσια πια δεσμεύθηκε για τη λειτουργία τμήματος στη Λευκάδα με τη σύμφωνη γνώμη του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία επισημαίνω ότι έχει εκφραστεί και εγγράφως από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας όπου επιβεβαιώνεται η βούληση λειτουργίας τμήματος στο νησί μας.
  Η ανακοίνωση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα δυναμικής και επίμονης διεκδίκησης, όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να παραμείνει η Λευκάδα στον ακαδημαϊκό χάρτη. Διότι όλα αυτά τα χρόνια συνεχίσαμε να αναζητούμε εναλλακτικές, με τη στήριξη του Ιονίου πανεπιστημίου και, βεβαίως, προχωρήσαμε την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας, με ένα και μοναδικό σκοπό: να λειτουργήσει σε αυτό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
  Ήταν λοιπόν ένα πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων και φορέων της Λευκάδας, που διεκδικήσαμε, πετύχαμε και θα δούμε να γίνεται πράξη, όπως έγιναν πράξη όλες οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού απέναντί μας. Θυμίζω ότι έτσι έγινε πράξη η Αμβρακία, έτσι δρομολογούνται και γίνονται πράξη η υποθαλάσσια ζεύξη και η μαρίνα στο Βλυχό, για τα οποία είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάρτιο του 2019 στις Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης πάλι στην Κέρκυρα.
  Στην Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο στα νησιά μας. Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, θα διεκδικήσουμε την ψήφο του λευκαδίτικου λαού, όπως το κάναμε μέχρι τώρα: με χειροπιαστό έργο, με σχέδιο και όραμα για το μέλλον, αλλά και διορθώνοντας τυχόν αστοχίες, γιατί σκοπός της πολιτικής είναι να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Έχουμε την πεποίθηση ότι με την έγκριση του ελληνικού λαού θα συνεχίσουμε ό,τι λέμε να το κάνουμε πράξη, θα συνεχίσουμε με έργο και αλήθεια για την Λευκάδα και την Ελλάδα του αύριο.»