Ακαρνανικά Νέα

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή είχε την περασμένη Πέμπτη, 1η Απριλίου 2021, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Στο πλαίσιο της διεξήχθησαν δύο επιμέρους συζητήσεις, παρουσία των Δημάρχων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ακτίου-Βόνιτσας Γεωργίου Αποστολάκη, σχετικά με σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο δήμοι.

Ενδιαφέρουσες, χαρακτηρίζονται από τον κ. Καραγκούνη, τόσο οι αναφορές και οι προτάσεις που έγιναν από τους παρευρισκόμενους όσο και οι δεσμεύσεις από την πλευρά του Υπουργού.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων και άξιο αναφοράς αποτελεί η βασική επιδίωξη του βουλευτή την οποία και ανέδειξε στον κ. Καραμανλή. Πρόκειται για την ανάδειξη του έργου σύνδεσης “Πλατυγυάλι Αστακού (-Αεροδρόμιο Ακτίου) – Ιόνια οδός σε πρωτεύον εθνικό δίκτυο προκειμένου να ενταχθεί στο θεσμικό φορέα του ΥΠΟΜΕΔΙ και στα δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Όπως υποστήριξε και ο κ. Καραγκούνης πρόκειται για ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την συνολική οικονομική και τουριστική αναβάθμιση των περιοχών των Δήμων Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου .

Ο Υπουργός με τη σειρά του αναγνώρισε τη σημαντικότητα της κατατεθείσας πρότασης σχετικά με τη σύνδεση Πλατυγυάλι Αστακού (-Αεροδρόμιο Ακτίου) – Ιόνια οδός και συνέστησε στον κ. Καραγκούνη και στον δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας κ. Αποστολάκη να έρθουν σε επαφή με την Περιφέρεια και αντίστοιχους θεσμικούς φορείς ούτως ώστε να διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες και να κατατεθεί μια συγκροτημένη και οργανωμένη πρόταση προς υλοποίηση.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έθεσε το αίτημα της άμεσης υλοποίησης μιας σειράς έργων υποδομής όπως τα αντιπλημμυρικά της Ιονίας Οδού προϋπολογισμού 32εκ. €, του Αστακού, τον κόμβο στη θέση “Χαλαζιά” καθώς και την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού Οινιάδων και την περαιτέρω σύνδεση αυτού με τον βιολογικό του Αιτωλικού. Ο κ. Καραγκούνης τόνισε δε την σπουδαιότητα της υλοποίησης του έργου σχετικά με τον κόμβο στη θέση “Χαλαζιά” και την άρση της απομόνωσης της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των εν λόγω έργων και ανέφερε ότι προωθείται ολοένα και περισσότερο η πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων της Ιόνιας οδού, ενώ έλαβε θετικά υπόψιν και τις επισημάνσεις περί του κόμβου στη θέση “Χαλαζιά”. Όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση του Αιτωλικού ο κ. Καραμανλής πρότεινε τη σταδιακή εκπόνηση μελετών που θα εντάξουν τα ως άνω έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συζήτησης ο Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας αναφέρθηκε στην πορεία του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία”, η υλοποίηση του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει, και στην ανάγκη να τηρηθούν ευλαβικά από το Υπουργείο οι χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση των μεμονωμένων τμημάτων που απαρτίζουν στο σύνολό του τον οδικό αυτό άξονα.

Ο κ. Καραγκούνης τόνισε στον Υπουργό την σπουδαιότητα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών αλλά και την επιτακτικότητα του να δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας. Ο Υπουργός με τη σειρά του δεσμεύθηκε να κάνει ότι είναι δυνατό για την προώθηση και ομαλή διεξαγωγή της υλοποίησης του οδικού άξονα “Αμβρακία-Άκτιο”.

Ο κ. Καραγκούνης δεσμεύθηκε να κάνει ότι είναι δυνατό από πλευράς του προκειμένου αμφότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο δήμοι να βρουν άμεσες και πρόσφορες λύσεις αλλά και την απαραίτητη στήριξη από τα αρμόδια Υπουργεία.