Ακαρνανικά Νέα

Από τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συνεδρίαση της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ), με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική και οι δράσεις τηςΓενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας  (ΓΓΕΚ) που στοχεύει στον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για την αξιοποίηση της νέας γνώσης και την ενσωμάτωσή της σε αλυσίδες αξίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σπύρος Συρμακέσης, παρουσίασαν τους στόχους της ΠΔΕ καταγράφοντας τις επισημάνσεις των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν.

«Στην  τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η επένδυση στην επιστήμη, στην έρευνα και στην τεχνολογία, αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή την επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη κάθε περιοχής αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, οφείλουμε να διευκολύνουμε την διατήρηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δοκιμάστηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, να δώσουμε κίνητρα για νέες επιχειρήσεις και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στους μεσοπρόθεσμους στόχους παρουσιάζοντας δράσεις και έργα υποδομής δίνοντας βαρύτητα στον κτηνοτροφικό τομέα, στα έργα οδοποιίας και στα αρδευτικά, που προωθεί συστηματικά. Επίσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων μίλησε για το Κέντρο Ιστορίας και Έρευνας που πρόκειται να γίνει στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων εν όψει των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, Ηλίας Ερμείδης, αφού σχολίασε την τεράστια οικονομική ζημία λόγω της πανδημίας Covid-19, καθώς τα καταστήματα τροφίμων του Δήμου είναι ανοιχτά αλλά χωρίς τουριστική επισκεψιμότητα, ζήτησε να «τρέξει»  πρόγραμμα για τουριστικές περιοχές και χειμερινούς προορισμούς το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα Καλάβρυτα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο Συντονιστής του ΣΕΑΔΕ, Δημήτρης Μπαρμπούνης, ο πρόεδρος του ΠΣΕΚ, Ιωάννης  Καλαβρουζιώτης, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, Αφροδίτη Πατρώνη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Καινοτομίας της Διεύθυνσης υποστήριξης δράσεων έρευνας και καινοτομίας, Θεώνη Σοφιανοπούλου και το στέλεχος, Κωνσταντίνος Απέργης.