Ακαρνανικά Νέα

Ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή συγκροτήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται ένα άτυπο όργανο συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στους ελέγχους για την παραπλάνηση του καταναλωτή τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΔΑΟΚ και Δ/νσεων Ανάπτυξης της Περιφέρειας) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε οι έλεγχοι να είναι κατά το δυνατόν στοχευμένοι και αποτελεσματικοί, καθώς επίσης να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός.

Τα φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτή όσον αφορά τα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, ιδίως ως προς τη σύνθεση και τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης, είναι συχνά και, πέραν από τις προφανείς επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της Περιφέρειάς και στο εισόδημα των γεωργών και κτηνοτρόφων.

Οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής θα έχουν σημαντικά οφέλη από την αντιμετώπιση των φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτή, καθώς θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων τους και θα ανταποκρίνονται στην ποιότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, που από τις εξευτελιστικές τιμές των προηγούμενων ετών βελτιώθηκαν αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ελέγχων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«O συντονισμός και η καλή συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης προσπάθειας προς όφελος του πολίτη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προς την κατεύθυνση προστασίας του ως καταναλωτή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην προσπάθεια και κυρίως την Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ και την Εποπτεία Γάλακτος και Κρέατος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.