Ακαρνανικά Νέα

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους. Ο Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν, όπως είπε, τον στυλοβάτη της εθνικής μας ασφάλειας.

Ο κ. Καββαδάς έθεσε στον Υπουργό το θέμα της αναβάθμισης των αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), στις οποίες από το 1992 η εισαγωγή γίνεται με Πανελλαδικές Εξετάσεις, και μάλιστα πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν με πολύ υψηλή μοριοδότηση.  Τόνισε επίσης ότι οι σχολές εντάχθηκαν το 2001 στην Ανώτερη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο, παρά τη σοβαρή δοκιμασία των εξετάσεων και την τριετή φοίτηση, οι απόφοιτοι δεν αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι ανώτατων σχολών, ενώ και η βαθμολογική τους εξέλιξη είναι δυσμενέστερη.

Επανέλαβε ακόμη αίτημα που είχε διατυπώσει και από το βήμα της Βουλής για την επέκταση στους αποφοίτους ΑΣΣΥ 1994 και εντεύθεν της ευνοϊκής ρύθμισης του νόμου 5018/2023, με την οποία βελτιώθηκε η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων των ΑΣΣΥ των ετών 1991, 1992 και 1993.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να διορθωθεί η αδικία με το μισθολογικό χάσμα που υφίσταται στις απολαβές των σπουδαστών των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση με τους σπουδαστές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σχετικά με τη συνάντηση ο Βουλευτής ανέφερε:

«Ως Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, θεωρώ ότι η απευθείας ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας είναι μέρος του θεσμικού μου ρόλου και θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Δένδια για την άριστη συνεργασία που έχουμε και τώρα αλλά και από τη θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών.

Και βεβαίως, ως απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, αισθάνομαι σταθερά ότι έχω ένα χρέος στο πλαίσιο των βουλευτικών μου καθηκόντων προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Η άμυνα της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους, γι’ αυτό και θεωρώ τη στήριξή τους εθνικό καθήκον.»