Ακαρνανικά Νέα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της εγκαθίδρυσης νέων συνεργασιών με καταξιωμένους φορείς τέχνης, ανακοινώνει τη διοργάνωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, συναυλίας Βυζαντινών Ύμνων με τίτλο: «προσευχές από χώμα κι ανθό», στις 27 Δεκεμβρίου 2021, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».


Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τα πολιτιστικά κύτταρα του τόπου μας, ώστε να προκύψει η πολιτισμική εξωστρέφεια, η οποία σήμερα αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη και την ευημερία. Η ανταλλαγή πολιτισμικών προϊόντων μπορεί να πυροδοτήσει την έμπνευση και τη δημιουργία, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας που προσφέρει η εποχή μας.


Η Βυζαντινή μουσική, δε, είναι μια ειρηνική, πνευματική ψαλμωδία, η οποία έχει ως σκοπό την ανύψωση της ανθρώπινης ψυχής από τον γήινο κόσμο στον ουράνιο, προκαλώντας το πνεύμα της γαλήνης, της απάθειας, της ηρεμίας, της αποτελεσματικής ενδοσκόπησης, της πραγματικής ενόρασης και αυτογνωσίας.


Όπως αναφέρει ο κ. Κοροβέσης, «με ποιοτικές συνεργασίες σκοπεύουμε να αναδείξουμε κάθε πολιτιστική πτυχή της ΠΔΕ. Η συνεργασία με το ίδρυμα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι η αρχή για μία νέα τροχιά αντίληψης και υλοποίησης δράσεων από την Περιφέρεια».


Στόχος της Περιφέρειας είναι η στήριξη του πολιτισμού μέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων ώστε να διαχέεται το αίσθημα της αισιοδοξίας και της ψυχικής ανάτασης των πολιτών μας μέσα σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού. Η συγκεκριμένη εκδήλωση δε, αφιερώνεται στον αδύναμο άνθρωπο ως ένδειξη συναισθηματικής αλληλεγγύης και στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ανοιχτή πρόσκληση σε δομές της Αττικής, ύστερα από συνεννόηση ώστε να παραβρεθούν κοινωνικές ομάδες από θεραπευτικά κέντρα και να ανταλλαγούν ευχές.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ ΚΙ ΑΝΘΟ…»:


Πρόκειται για μια συνομιλία μεταξύ των ηρώων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά παινέματα και τραγούδια, με αναφορές σε μνήμες, ήθη και έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων. Άνθρωποι ακουμπούν προσευχές στα χέρια των συνανθρώπων τους, ενώ ψάχνουν απάντηση για ‘κείνο το μεμακρυσμένο φως που κάποιος μπορεί να ανακαλύψει κοιτάζοντας μέσα του. Σε αυτή τη γιορτή αγάπης συμμετέχουν το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Κ.Ε.Δ. Αγρινίου.


• Μουσικό Σύνολο «Ηχώ» (υπ. Γεώργιος Αθανασόπουλος)
• Χορωδία «Ιάμβη» & Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Αιτωλοακαρνανίας (υπ. Ευσταθία Γρέντζελου)
• Χορός Ιεροψαλτών (υπ. Γεώργιος Λιούλιος)
• Εικαστικό περιβάλλον & δημιουργία αφίσας : Μιχάλης Κότσαρης
• Σύνθεση κειμένων-σκηνοθεσία : Ευσταθία Γρέντζελου


Κατά την διάρκεια των παραστάσεων θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.