Ακαρνανικά Νέα

Ζούμε σε μια πόλη που μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται ο ελεύθερος δημόσιος χώρος προς όφελος της αποκαλούμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η τάση αυτή φαίνεται να είναι πλέον μη αναστρέψιμη, εκτός και αν γίνουν πολλοί οι κούκοι που όχι μόνο την άνοιξη θα μπορέσουν να φέρουν αλλά και τα πάνω κάτω για το δικό τους πάντα συμφέρον.

Η στάση των λεωφορείων του ΚΤΕΛ στον Άγιο Μηνά είναι η κεντρικότερη στάση μέσα στον ιστό της πόλης της Λευκάδας. Χρησιμοποιείται κυρίως από ηλικιωμένους ανθρώπους που ταξιδεύουν με το λεωφορείο λόγω της εγγύτητάς της με τα μαγαζιά.

2 pagkaki ag minas

Δίπλα από την στάση αυτή υπήρχε πάντα απ΄ όσο θυμάμαι ένα παγκάκι που πρόσφερε ανάπαυση σε δυο-τρεις ηλικιωμένους επιβάτες -τόσους χωρούσε- για όσο διάστημα περίμεναν να περάσει το λεωφορείο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο χρόνος αναμονής επιμηκύνονταν καθώς η διέλευση του λεωφορείου καθυστερούσε από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα κατά μήκος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ένα συχνά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το καλοκαίρι.

3 pagkai ag minas

Ως δια μαγείας και παρά τις εκ των υστέρων διαμαρτυρίες επιβατών το παγκάκι αυτό εξαφανίστηκε για να δώσει θέση σε τραπεζοκαθίσματα και στην περίπτωση αυτή δεν ευθύνεται ούτε η Κτηματική Υπηρεσία ούτε το Λιμενικό Ταμείο αλλά αποκλειστικά ο Δήμος Λευκάδας, που, όπως πιστεύουμε, θα μπορούσε αν ήθελε να διατηρήσει το παγκάκι αφού διαχρονικά στη θέση αυτή πάντα λειτουργούσε κάποια επιχείρηση. Άσε που ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει τώρα το λεωφορείο πάνω στο δρόμο αφού καταλείφθηκε πλέον το πεζοδρόμιο.

Δεν είναι όμως και η μόνη θέση που εξαφανίζεται παγκάκι από δημόσιο (δημοτικό) χώρο. Όπως πρόσφατα μας έγραψε η κα Γεωργία Σκληρου:

«ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ……

Εδώ και τρία χρόνια έχω κάνει άθλο για δύο παγκάκια στην πλατεία Γιαννούλη, που υπήρχαν εκεί προ εικοσαετίας…. και που ήταν σάπια!

Επί ένα χρόνο περίμενα, (μετά από αίτημα στο novoville), να αντικατασταθούν οι σάπιες σανίδες.

1 pagkaki plateia giannouli

Όταν ο σκοπός επετεύχθη, δεν πρόλαβαν να κλείσουν χρόνο και ως δια μαγείας ένα μεσημέρι «εξαφανίστηκαν» και τα δύο.

Επισκέφθηκα τις αρμόδιες υπηρεσίες όπου μου ανακοινώθηκε ότι τα παγκάκια «μετακόμισαν» επειδή κάποιος γείτονας έχασε τον ύπνο του απ΄ τη φασαρία που κάνουν τα παιδιά που συχνάζουν εκεί. Έκανα αίτημα άμεσης επανατοποθέτησής τους, διότι ο πατέρας μου (άτομο με ειδικές ανάγκες), όπως και άλλοι υπερήλικες της γειτονιάς κάθονται εκεί επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν πολύ μακριά.

2 pagkaki plateia giannpuli

Περιττό να πω πως ο χώρος εκεί, μετατράπηκε σε πάρκινγκ.

Μετά από έναν γολγοθά επισκέψεων σε όλους τους αρμόδιους του Δήμου, καταφέραμε να μπει έστω ένα παγκάκι πριν 2-3 μήνες περίπου.

Και πάνω που χαρήκαμε και μπήκε και η Άνοιξη και το παγκάκι έγινε πόλος έλξης των παππούδων και γιαγιάδων της γύρω περιοχής, «κάποιος» μάλλον δεν κοιμάται «καλά….» και «κάποιος» το ξήλωσε ξανά!

Αξίζει να αναφέρω πως την προηγούμενη φορά ξηλώθηκε με προφορική εντολή υπαλλήλου και «γνωστού» του «άυπνου» πολίτη που θεώρησε σκόπιμο να του κάνει το «χατίρι….» και μάλιστα χωρίς κάποια απόφαση.

Επειδή όμως έγινε ένας μικρός «σαματάς» και φτάσαμε ν΄ ακούμε πως χρειάζεται απόφαση και μελέτη από Αρχιτέκτονα για το που θα επανατοποθετηθεί το παγκάκι…… (ενώ η θέση του ήταν συγκεκριμένη….), τελικά σε ανθρώπινο επίπεδο θεωρήθηκε πως όλο αυτό δεν ήταν λογικό…., και έτσι μετά βασάνων…… το παγκάκι (έστω το ένα…) επανήλθε στη θέση του προς εξυπηρέτηση της γειτονιάς.

Απ΄ ότι φαίνεται όμως «κάποιος» έβαλε σκοπό να το εξαφανίσει πάλι……

Σήμερα σε ερώτημα που έκανα στον υπάλληλο που το τοποθέτησε μου απαντήθηκε πως δε γνωρίζει και πως το αντιλήφθηκε κ΄ αυτός σήμερα το μεσημέρι.

Ας φροντίσει λοιπόν ο Δήμος να τοποθετηθεί ξανά ένα παγκάκι εκεί και ας προβεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

Μήπως ο Δήμος Λευκάδας και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Λευκάδας, ο οποίος προΐσταται των υπηρεσιών του, θα έπρεπε να δώσει κάποιες εξηγήσεις;

kolivas.de