Ακαρνανικά Νέα

Στο 5% διαμορφώθηκε ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, κάτι που αφήνει μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας. Αυτό δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Τζανάκης έκανε και μια «μαύρη» πρόβλεψη για τον αριθμό των θανάτων, εκτιμώντας πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα εκτιναχθούν στους 9.500.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα και το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ.

«Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής δήλωσε πως παιδιά και γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της επιτροπής για δύο self test την εβδομάδα, τότε τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του την περασμένη Δευτέρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο κ. Τζανάκης είπε πως «δεν μας φοβίζει καθόλου».

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των μέτρων.

«Δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα και αν είναι δυνατόν διπλή και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή» είπε ο ίδιος, που παράλληλα τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα.

«Είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα» εξήγησε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα είμαστε αγγίξουν τα 3 εκατομμύρια, δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

cnn.gr