Ακαρνανικά Νέα

Η έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, θα επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στον πολυχώρο Royal (Ακτή Δυμαίων 51) και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Σημειώνεται ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της ΠΔΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) με το ποσό των 21.327.723,11 ευρώ.

Προβλέπει την κατασκευή τοπικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Το δίκτυο, μέσης και χαμηλής πίεσης, θα έχει μήκος περίπου 208 χλμ και στην ολοκλήρωσή του, προβλέπει τις εξής συνδέσεις:

  • Πάτρα: 5.747 οικιακοί, 178 εμπορικοί και 20 βιομηχανικοί χρήστες
  • Αγρίνιο: 2.824 οικιακοί, 232 εμπορικοί και 3 βιομηχανικοί χρήστες
  • Πύργος: 607 οικιακοί και 51 εμπορικοί χρήστες

«Η Δυτική Ελλάδα μπαίνει πλέον στην εποχή του φυσικού αερίου» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας τα εξής: «Χρειάστηκε να γίνουν πολλά, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2019 ουσιαστικά από την αρχή, για να φτάσουμε σε ένα πραγματικό και σημαντικό έργο που ανοίγει τους ενεργειακούς ορίζοντες του τόπου μας. Το έργο που και επίσημα ξεκινάει και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2023 είναι το πρώτο αυτής της νέας εποχής, ένα έργο βελτιωμένο, με υπερδιπλάσιες οικιακές συνδέσεις σχετικά με το αρχικώς σχεδιασθέν στις τρεις μεγάλες πόλεις, που παράλληλα θα αποτελέσει μία πολύτιμη υποδομή για το επόμενο βήμα, που είναι η επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα και η εξάπλωση του δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Η Δυτική Ελλάδα καλύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα πολλών ετών και προχωράει με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον, χάρις την δουλειά πολλών ανθρώπων και τη συνεργασία ακόμα περισσοτέρων».