Ακαρνανικά Νέα

Η ιστορία του συλλόγου είναι μεγάλη και ένδοξη και ξεκινά από τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 50. Χρόνια δύσκολα λόγω των συνθηκών διαβίωσης, αλλά η αγάπη και η δίψα για παιχνίδι, αποτέλεσαν την σπίθα για να ξεκινήσει η ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης Βόνιτσας. Σε διάφορες γειτονιές-αλάνες της Βόνιτσας διότι γήπεδο δεν υπήρχε (όπως μπουχαλη, Αγ Δημήτριος, Κόκκινος, Ζάχαρη, Παζάρι και σε αλλά σημεία) υπήρχαν μικρές παρέες παιδιών που έπαιζαν το αγαπημένο παιχνίδι για την εποχή, ποδόσφαιρο. Ένας τέτοιος χώρος συγκέντρωσης για την νεολαία της εποχής αποτέλεσαν οι πλαγιές του πιο όμορφου κάστρου της περιοχής μας, του κάστρου της Βόνιτσας.

Αλήθεια, ποιος νέος της εποχής τότε, δεν ανέβηκε εκεί για να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα, να διαβάσει και να συνομιλήσει με την παρέα του. Χώρος στον οποίο όμως γινόταν διάφορα παιχνίδια και φυσικά μπάλα. Η μπάλα για την εποχή ήταν δυσεύρετη και η ευρηματικότητα των παιδιών λειτουργούσε συνεχώς. Μπάλες από πανιά γεμισμένες από μαλλί και κουρέλια, αποτέλεσαν το αντικείμενο με το οποίο ολοκλήρωναν το παιχνίδι τους. Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους στις πλαγιές του κάστρου και της κλίσης τους, πολλές φορές η μπάλα από το παιχνίδι κυλούσε ως τις βουρλιες. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί η αλάνα της βουρλιας και σημερινή θέση του γηπέδου της Βόνιτσας. Ο χώρος ήταν γεμάτος βουρλιες και βαλτότοπος και έπρεπε να διαμορφωθεί κάπως για να μπορέσει να γίνει τόπος παιχνιδιού

Το 1950-1951 άρχισε η διαμόρφωση του χώρου στις βουρλιες από τα ιδία τα παιδιά. Άρχισαν να απομακρύνουν τις βουρλιες από τον χώρο με τα ίδια τους τα χέρια, χωρίς σκαπτικά εργαλεία. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την εκκλησία που στόχευε να κάνει δικό της τον συγκεκριμένο χώρο πίσω από τον σημερινό ΑΓ. Αθανάσιο. Αρωγός στην προσπάθεια των παιδιών και ευτυχώς, βρέθηκε ένας αστυνόμος της εποχής. Ο οποίος έδωσε κρυφά, βράδυ, σκαπτικά εργαλεία στα παιδιά, τα οποία νύχτα κατάφεραν σιγά σιγά να διαμορφώσουν τον χώρο σε αυτοσχέδιο γήπεδο. Οι αντιδράσεις της εκκλησίας καμθηκαν με την βοήθεια της τότε κοινότητας και φυσικά του αστυνομικού. Ο χώρος στην συνέχεια άρχισε να γίνεται κέντρο αθλοπαιδιών και σχολικών αγώνων. Το 1953 γίνονται οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ σχολικών ομάδων μια εκ των οποίων έφερε το όνομα Αμβρακικός. Και κάπως έτσι ξεκινάει η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ με έτος ιδρύσης το 1955. Το 1955 δημιουργείτε και επίσημα ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ με ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟ.

Ο ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ είναι σωματείο που ανήκει στην ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ από το έτος ιδρύσης της προαναφερόμενης ΕΠΣ, από το 1981. Πριν άνηκε στην ΕΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και αποσπάστηκε το 1981 ώστε να δημιουργηθεί και επίσημα η ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ. Έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α κατηγορίας της ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ 7 φορές (1986-1992-2001-2002-2004-2007-2024) και έχει κατακτήσει 2 φορές το κύπελλο της ΕΠΣ (1987-1991). Έχει αγωνισθεί 2 φορές στην Γ Εθνική κατηγορία και 8 φορές στην Δ Εθνική κατηγορία.

Φέτος, η χρονιά που διανύουμε, το 2025 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τον ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά διότι φέτος η ομάδα αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία. Μετα από πολλά χρόνια. Σε μια μεγάλη κατηγορία την τριτη κατά σειρά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά διότι ο ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ φέτος, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια μιας περιοχής που εκτείνεται γύρω από την Πρέβεζα και την Λευκάδα. Και έχει ενταχθεί και αγωνίζεται σε μια κατηγορία που στον ποδοσφαιρικό χάρτη απλώνεται σε όλη την βορειοδυτική Ελλάδα, από την Ζάκυνθο μέχρι την Φλώρινα. Ο ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ και η πόλη της Βόνιτσας είναι για φέτος ανάμεσα σε ιστορικές ομάδες μεγάλων πόλεων. Είναι επίσης μια ιδιαίτερη χρονιά λοιπόν γιατί ο ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ γίνεται 70 ετών. 1955-2025. 70 χρόνια ένδοξης ιστορίας, 70 χρόνια συνεχής παρουσίας, 70 χρόνια επιτυχιών αλλά και αποτυχιών διότι όλα είναι μέσα στον αθλητισμό, 70 χρόνια προσφοράς στην πόλη της Βόνιτσας, στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, στην νεολαία, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ