Διευκολύνσεις και ρυθμίσεις με ορίζοντα 6 ετών για τους πληγέντες – Αυτόματες κατασχέσεις για τους καθ’ έξιν μπαταχτσήδες.
Η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη αποτυπώνει τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι αυξάνονται μήνα με το μήνα.
Μόνο οι οφειλές προς την εφορία, που “γεννήθηκαν” από τον περσινό Μάρτιο ως σήμερα, αγγίζουν- αν δεν ξεπερνούν- τα 2,5 δισ ευρώ και μιλάμε μόνο για τους πληγέντες από την πανδημία, δηλαδή όσους βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής είτε λόγω υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας είτε λόγω αναστολής εργασίας είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω υποχρεωτικού “κουρέματος” στο εισόδημα από ακίνητα. Μετά από πολύμηνες και όχι ιδιαιτέρως εύκολες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, αυτά τα χρέη θα παραμείνουν “παγωμένα” ως το τέλος της χρονιάς και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022, σε συνθήκες ομαλότητας- εκτός αν έχουμε νέες δραματικές εξελίξεις.
“Κούρεμα” δεν προβλέπεται, όπως ζητούσε η αγορά, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε βάθος 3ετίας χωρίς τον παραμικρό τόκο, ενώ όσοι επιλέξουν να επιμηκύνουν τον ορίζοντα πληρωμών ως την 6ετία, θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Επιπλέον, όσοι από αυτούς τους περίπου 800 χιλιάδες πληγέντες έχασαν τις 120 ή 100 δόσεις, έχουν την ευκαιρία να ξαναμπούν στη ρύθμιση τους, αποφεύγοντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι όσοι “κρύφτηκαν” ή “κρύβονται” πίσω από την πανδημία για να αποφύγουν το… πικρό ποτήρι της εφορίας, θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα αυστηρότητα. Η αλήθεια είναι, μάλιστα, ότι το κυνήγι των μεγάλων οφειλετών ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από πέρσι, ωστόσο ο κορωνοϊός επέβαλε τη δική του ατζέντα.
Πόσοι είναι αυτοί οι μεγάλοι οφειλέτες και τι χρωστάνε; Επί συνόλου 3,9 εκατομμυρίων οφειλετών, που χρωστάνε συνολικά 109 δισ ευρώ, τα 97 δισ “ανήκουν” σε μόλις 47 χιλιάδες ΑΦΜ που χρωστάνε από 100.000 ευρώ και πάνω. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο… δύσπεπτο, από αυτά τα 97 δισ, τα 87 δισ “ανήκουν” σε 8,5 χιλιάδες φορολογούμενους με χρέη άνω του 1 εκατ. Ευρώ ο καθένας! Σε αυτήν την… ξεχωριστή κατηγορία προστέθηκαν, μάλιστα, 236 ΑΦΜ μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Ήδη στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ έχει αφιερωθεί κεφάλαιο για την ειδική “μεταχείριση” που θα έχουν οι εν λόγω φορολογούμενοι, οι οποίοι ως τώρα κατόρθωναν ακόμα και να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία λόγω της αδυναμίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών. Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και κυρίως αυτοματοποίηση των διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών (Eispraxis):
Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών
Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης
Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών
Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών
Ο στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τη διαχείριση των οφειλών, προκειμένου να είναι συγκεντρωμένες όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες με επίκεντρο τον οφειλέτη (προφίλ οφειλέτη), που θα καθιστούν δυνατή την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης, τουτέστιν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με συνοπτικές διαδικασίες.
Πηγή: iefimerida.gr